31 August, 2012

~~ Marhaban dan Ambang Kemerdekaan ~~

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 55 tahun.



Semoga diri kita bebas dari segala jenis penjajahan. Lebih-lebih lagi dalam zaman teknologi yang serba canggih nie. Pihak Yahudi dan pihak-pihak lain yang sering saja mahu menjajah dan menyesatkan kita akan menggunakan segala bentuk medium yang ada. Yang mudah terpengaruh pasti akan tersasar dan secara tidak langsung, sebanarnya dijajah secara halus tanpa disedari. Jadilah diri anda sendiri, berpaksikan ketimuran, lebih-lebih lagi yang beragama Islam, jalanilah kehidupan yang berlandaskan Sunnah dan Hadis. Jangan mudah terikut-ikut dengan arus kemodenan yang dicipta oleh orang-orang di Barat sana yang akhirnya membawa kita ke jalan yang tidak diredhai Allah s.w.t.

Malam semalam saya sekeluarga menerima jemputan Marhaban dari penduduk taman perumahan saya. Ramai betul yang hadir, berdiri sahaja dan memenuhi segenap pelusok rumah say yang comel itu sampaikan ada yang terpaksa berdiri di luar juga. Nasib baiklah saya sudah biasa dengan kunjunga, selain hidangan di dalam rumah, saya juga menyediakan hidangan di luar rumah untuk santapan tetamu yang tak berjaya masuk ke dalam. Kanak-kanak pun alhamdulillah ramai, sediakan duit raya 30 keping tak cukup, akhirnya 5 orang terakhir tepaksa kami bagi sekeping not RM5 untuk mereka share. Hahahaha....boleh pulak macam tue..

Jamuan malam semalam adalah roti jala cecah kari, roti potong (buat tambah-tambah), wajik buatan mak saya, rendang ayam buatan mak mertua saya, serta kuih-muih & biskut raya. Terima kasih pada Shareena yang sudi membantu dan menemani saya di rumah sampai pukul 12 tgh malam kami bersembang. Syok-syok bersembang tue, terdengar juga dentuman mercun di sana-sini menyambut Kemerdekaan.





Malam tue, selepas hantar Shareena balik (rumah dia sebelah taman saya), kami berkemas-kemas nak balik kampung sebab en.Hubby ada perbarisan peringkat Negeri Johor yang diadakan di Kluang. Jarak bandar Kluang dengan rumah en.Hubby lebih kurang perjalanan 45 minit saja. Bergerak balik dari rumah ke kampung pukul 2 pagi, saya yang memandu sebab nak suruh en.Hubby berehat kumpul tenaga untuk perbarisan esok hari (actually pagi tadi)

p/s: Sedang tonton HATI MALAYA 1957 di Astro Citra

Akhir sekali........ saya dengan berbesar hati mengucapkan; 

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN, 
MERDEKAKANLAH DIRI ANDA, 
JANGAN BIARKAN KITA DI JAJAH LAGI!!!

:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

29 August, 2012

Entry Kecik untuk Entry Besor

Sorry Dear Dior Gucci Prada semua..... "Sorry sebab datang takda entry baru".... kihkihkih, ni ayat ngada-ngada macam ada orang kesah..... Takpa arhhh, saja jer cakap tulis macam tue sebab saya tahu saya ada pembaca setia. Hurmmmmmmm thanks all.

Entry kecik, haaa yang nilah entry keciknya sebab dah beberapa hari takda entry kannnn. Tapi sebenarnya ada banyak yang saya nak tulis, terawang-awang kat kepala ni. Cerita raya pun tak habis lagi ni, banyak nak cakap. Tapi.....takpalah, nanti-nanti aja.

Ada sesiapa ingat tak entry saya yang petang raya tue... Alahhh yang aktiviti en.hubby saya sedang kami semua sebok buat persiapan raya. Apa dia buat? Cer terjah kat sini semula bagi yang blur-blur tue. 

Ramai yang betanya pasal Astro channel without boundary yang saya cakap tu,  open semua beb, Mustika, Sport, Cartoon Network, HBO, Astro First pown ada lah weiiii..... Tapi kannn...sorry banyak-banyak sebab belum boleh cerita malam ni. Mastermind takda, dalam perjalanan. Nanti saya tanya-tanya kat Mastermind tue, then baru story-mory kat u all sini ehhh... Yang saya boleh bagi tahu dulu, 1st subscription kena ada RM700, lepas tu haaaa tengoklah sampai lebam selama setahun, then tahun depan renew RM300 dan seterusnya renew setahun sekali. Tak payah risau Astro kena block sebab lewat bayar.

Weekend nie ehh saya cerita. Malam ni sebenarnya sedang bersiap-siap untuk esok. Esok rombongan Marhaban akan masuk ke rumah saya. Tak sure nak jamu apa sebenarnya sebab kerja, tak amik cuti. Diorang pun baru bagi tahu semalam nak seraNg rumah ni. Payah-payah sangat order roti jala jer kannnn ngan roti potong buat tambah-tambah cecah dengan kari ayam.

Sorry ehhh...bagi yang berminat dengan Astro tue, tunggu entry saya weekend ni. Kena kumpul banyak maklumat dulu baru cerita.

ChauuuChinChauuuuu......




:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

25 August, 2012

Riang Raya Raya ke-2... Berkonvoi sampai pagi buta

Hehehehehe.... tajuk tak hengat, jangan gelak tau. Betul... tak bohong punya, kitorang raya sampai pukul 3 pagi masih kat rumah orang. Tulahhh, kalau dah ramai-ramai, keluarnyapun dah lewat, masing-masing terkeseng-keseng. Janji pukul 8 pagi nak gerak dari JB, last-last, kul sepPloOH gak gerak. PuiihhHHhhh!

Pukul 10 tue, 1 kereta, 1 MPV bergerak ke Melaka, trusssssssss ke Ayer Keroh rumah Mak Uteh (Kakak Ayah kami). Sampai-sampai jer masing-masing perut dah lapar. nasib baik mak uteh masak. Perghhhhhh...udang galah bersar tangan tuewwww....Tak sempat nak snap gambor, dah kena ngaP.

Sudah buat onar kat rumah Mak Uteh, kitorang bergerak pulak ke rumah anaknya (Fendy & Syidah), tak jauh sangatlah dari umah Mak Uteh.



Dari Melaka, kami turun tol Pagoh untuk ke Serom. Punyalah lama sangkut kat Tol pagoh, jem sampai 5km sebab banyak kereta. Pulak tue, lepas Tol Pagoh ada traffic light plak. 1 jam jugaklah kitorang sangkut kat situ. Sebelum sampai rumah Mak Long kat Serom, kami ambil Naufal & Naqeeb yang sedang beraya di Parit Tiram.

Sampai rumah mak Long, punyalah happening. Rumah lama & bersejarah. Kat rumah ni jugak Menteri Besar Johor, Ghani Osman pernah bermalam. Ada banyak artifak seni kat rumah ni, semuanya berusia ratusan tahun. Almaklumlah, rumah pusaka.

 
Mak Long sedang siapkan judah.. Mee bandung Muar

2 cermin besar tu hadiah dari Sultan Johor.


Selepas Maghrib, kami bergerak ke Rumah Atok Ndan, dekat jer dengan rumah Mak Long. Tapi.......... setiap kali gi rumah Atok Ndan kat Bakri, kami pasti akan sesat. Malam tue sampai kena nyonsong oleh anak Atok Ndan. GPS tak membantu langsung. Haaaa ni nak tulis kat sini agar tak sesat lagi lain kali. Dari Bandar Muar, menuju ke JPJ. Simpang 4 traffic light sebelum JPJ dan sebelumnya dahulu, belok ke kanan, Jalan Abdullah... haaa sampailah. banyak sangat simpang, akmi selalu confius. Dulu, siap masuk semua simpang, Simpang malaikat 44 jer yang kami tak masuk.   


Ni lah Atok Ndan. Masa mak kami kecik-kecik dulu, dialah yang bersama dengan mak susah dan senang. Sebab tue, tak kiralah sesat ke apa ker, kami tetap akan bawa mak jumpa Atok. Atok Ndan dah tak sihat sangat, seminggu 3 kali, Atok akan jalani Dialisis. tahun lepas kami datang, Atok baru balik Dialisis, so tak boleh bergerak, baring jer. Tapi kali ni Atok leh jalan sana-snini cuma tak berapa kuat sangat lah. 

Dari rumah Atok Ndan dah pukul 10 malam. Kami terus ke rumah Nenek Kodong. Haaaa jangan gelak tau. Nenek Kodong nilah yang jaga mak kami dari kecil, sekolahkan mak, bagi mak makan sedap-sedap, sedang dia tak tahu sebenarnya adik-beradik dia tinggal sebelah rumah jer. Nenek Kodong ni jugaklah yang banyak berjasa menjaga anak-anak dia sampai semuanya bergaji besar. Nenek Kodong nilah yang membantu cucu-cucu dia dengan bayaran yuran universiti, sedang dia tertangguh nak pergi Haji. Simpanan Haji dia selalu di laburkan untuk menyekolahkan cucu-cucu dia yang sekarang ni bergaji besar, belajar sampai luar negara. InsyaAllah, tahun ini, hasrat Nenek Kodong untuk menunaikan Haji bersama menantunya dan Mak Ayah saya tercapai. Semoga Allah s.w.t. memberikan kesihatan yang baik kepadanya.  



Alhamdulillah, kami dah tunaikan permintaan mak nak jumpa orang-orang yang bersamanya sebelum mak berangkat pergi ke Haji tahun ini, InsyaAllah. Sesat ke, gelap ker, malam buta ker, kami akan redah jua demi tidak mahu menghampakan mak. Mak cukup gembira dan tersenyum puas bila dapat berjumpa dengan mereka; Mak Long, Atok Ndan & Nenek Kodong, mereka adalah antara insan-insan mulia yang berada di barisan hadapan cinta hati mak.

Dari rumah Nenek Kodong dah pukul 12 tgh malam. Ingatkan mereka dah nak terus balik JB, sebab saya memang dah nak balik kampung en.Hubby di Senggarang Batu Pahat. Tapi.... mereka nak ikut jugak. Hehehehe... OK jer. Jom fiollow. Sampai rumah mertua saya dah pukul 1.30 pagi. Mak ayah berborak sampai pukul 3 pagi, syoK betul. Kesempatan tue, abang ipar saya tidur dan berehat sebelum meneruskan perjalanan pulang ke JB. 2 jam jugak dari rumah mertua saya, okeylah bila dia dapat berehat. Adik yang sorang lagi tue tak boleh harap langsung, orang tidur, dia pown tidur, masuk kereta sambung lagi tidur. Nasib baik lah abang ipar saya tue mata kelawar...Miahahahaha 

Okeyyyy... sekian saja cerita konvoi raya saya yang tertunggak sekian lama. lagi 2 hari dah nak naik kojer...kemalasan melanda pulak.

Sambung lagi N3 raya akan datang... weeeeeiiiiiiiieeeiieieieii...

:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

23 August, 2012

Salam Aidilfitri dari Senggarang, Batu Pahat

Assalammualaikum semua...

Hari ni saya nak memperkenalkan seluruh ahli keluarga belah en.hubby saya a.k.a Mertua saya. Semalam kami ada buat photo shoot di rumah kami di Senggarang, batu Pahat. Riuh rendah dibuatnya, masing-masing ada gaya tersendiri, bergurau senda gelak tawa memeriahkan suasana walaupun dah raya ke-4. 

Saya start beraya di rumah Mertua raya ke-3, balik dari meronda-ronda raya bersama keluarga saya. Sampai rumah mertua pun dah pukul 1.30 pagi. Mak & Ayah masing-masing berborak sampai ke pagi, pukul 3 pagi baru keluarga saya bergerak pulang ke Johor Bahru. Alhamdulillah, mereka selamat sampai pagi tu lebih kurang pukul 5 pagi. Mesti lepak giler, sebab kami beraya dari awal pagi, pukul 10 keluar rumah, terus ke Melaka, kemudian turun ke Muar & Batu Pahat.

So, inilah keluarga en.hubby saya.


Haaa... ni nak bagi tau, actually nak promote. Adik ipar saya belum kawin lagi. Kedudukan dia tue yang no.4 dari saya (dari kiri). Taktaulah dia nak cari calon macam mana, taktau dah jugak berapa calon kami dah kenalkan kat dia, semua cantik-cantik belaka. Cikgu sekolah, cikgu agama, jururawat, akauntan, usahawan, jelitawan, macam-macam ada, satupun tak sangkut. Bukan dia taknak kawin, tapi dia belum jumpa yang berkenan di hati. Dia nak yang......... tengok jer terus rasa sampai ke hati. ada ker macam tu skang? Good luck lah yea. Nama? Owhhhh, nama dia kena rahsiakan buat masa nie.

Hehehe... Selamat Hari raya semua dari kami sekeluarga.

p/s: Nak tengok jugak, pilihan hati dia tue macam mana. Tak sabar rasanya, kitorang nak sponsor live band  & cameraman, bila dia kawin nanti.

:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

22 August, 2012

Bila sudah lama tak bertemu... Cousin Bravo

Selepas ke pusara kanda, kami bertandang ke rumah Aunty Midah yang terletak di Kampung Melayu. Rumah ni adalah antara rumah wajib yang mesti dikunjungi di pagi raya. Ini adalah rumah agam Baktok Kami yang di jaga oleh Aunty Midah sekeluarga. Bila kami dapat berkumpul beramai-ramai di sini, suasana happening akan memeriahkan lagi suasana. Semua memang sangat meriah, walaupun berkasar bahasa, tapi kami tetap kami, mengutuk mengata tanpa simpan dalam hati. Kemudian ketawa berdekah-dekah, mengilai terbahak-bahak, sangattttttt best...

tapi tahun ni kureng sikit sebab Pak Tam and family, Ucu and Family, Kak Noi, Nani tak ada bersama kami... Tapi takpa, pagi tue ada hidangan laksa Johor, pastu mereka jelesssssss giler tengok kami menghirup kuah laksa yang sangat mebelessssSSSSS...






Malam tu kanak-kanak bermain bunga api. Seronok sangat....

Bila bunga api dah habis di bakar... hurmmm apa lagi, mengadap komputer pula. Budak-budak sekarang ni memang tak boleh lari dari komputer dan internet. tak macam zaman kanak-kanak kita dulu kannn.....

Mai lah tengok N3 yang lain.... raya 2012 ku ada gambar-gambar yang happening...



:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

Bermaaf-maafan di Pagi Raya

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Seperti tahun-tahun sebelumnya, seperti yang dilakukan kebiasaanya oleh seluruh umat Islam seluruh dunia, seperti itu juga kami lakukannya di pagi raya. Setelah usai Solat Sunat Aidilfitri, sebelum kami kepusara kanda, sebelum kami meneruskan langkah beraya kemana-mana, kami sekeluarga akan berkumpul memohon keampunan di atas setiap kesilapan yang telah dilakukan sepanjang tahun.

suasana pilu menyelubungi, kerana masing-masing ada rahsia dosa sesama sendiri. Ada yang baru dibongkarkan agar tiada nanah di dalam hati, dikala itulah kami menitikkan airmata menyedari kesilapan diri. Alhamdulillah, semuanya dimaafkan, buang yang keruh, ambil yang jernih...

Buat Mak & Ayah, ikhlas dari hati. Tak pernah sedikit pun terlintas di hati untuk melakukan dosa keji menderhakai kalian berdua yang sangat dicintai. Kadangkala terkasar bahasa, terihhh, teruhhhh, terahhhh, terherdik, termuncung, tdan segala ter yang tidak disengajakan. Harap di hari yang mulia ini, segala doasa dapat dihapuskan.


















Apa pun yang terjadi antara kami.... air di cincang tak mungkin akan putus. Darah yang mengalir dalam badan kami adalah dari satu sumber yang sama. Takkan ada yang dapat memisahkan kami adik-beradik.



Mai lah tengok N3 yang lain.... raya 2012 ku ada gambar-gambar yang happening...



:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

Bertemu Saudara-Mara di Rumah Nenda

Sudah lama tidak bertemu Nenda (Nenek & Atok) kami. Walaupun jauh rumah atok dengan rumah agam kami taklah jauh, tapi.....kerana kekangan masa menyebabkan kami jarang melawat 2 orang warga emas ini. Tetapi, menjadi dosa besar jika tidak menjenguk mereka di pagi raya.

Alhamdulillah, kami sampai pada masa yang sesuai di mana waktu itu seluruh sanak saudara jauh dan dekat sedang berkumpul. Waktu inilah kami berbual mesra kerana sudah lama tak jumpa. Mak Lang sekeluarga dari Klang, Pak Tam sekeluarga dari Nusajaya, Mak Yah sekeluarga dari Tiram,  Kak Tulin sekeluarga, Masyitah sekeluarga, Mak Njang sekeluarga, Mak Nong sekeluarga, semua berada di sana.







Hahahaha......sempat lagi berposing di luar rumah Nenda yang actually rumah jiran sebelah. kalau nak tau, rumah papan warna merah tu adalah rumah Felda yang asal sekali. Ni lah satu-satunya rumah yang masih kekal berbentuk asal berpuluh tahun dulu sejak tanah Felda mula dibuka. Rumah-rumah yang lain dah siap renovate dan ada yang dah bertukar menjadi banglo. Felda semakin maju.....


Mai lah tengok N3 yang lain.... raya 2012 ku ada gambar-gambar yang happening...



:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

Beraya di Pusara Kanda

Assalammualaikum abang....

Itulah yang kami ungkapkan tika kami berkunjung di pusara Abang, Almahrum Hj. Muhamad Nazri b. Ismail. walaupun kanda dah pergi meninggalkan kami, tapi kanda tetap di hati kami. Setiapa apa kegiatan kami, pasti akan kaitkan kanda, dan semestinya kami sentiasa merasa kanda bersama kami di setiap aktiviti yang kami lakukan bersama tika ini.

Pemergian kanda selama 8 tahun telah merubah kehidupan kami. Walaupun kanda tidak bersama kami, tapi kanda tetap support kami sekeluarga. Terima kasih kanda....

Di pagi raya, pastinya kami akan ke pusara Kanda. Satu-satunya tenpat yang wajib dikunjungi...









Al-Fatehah......................


Mai lah tengok N3 yang lain.... raya 2012 ku ada gambar-gambar yang happening...


:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

21 August, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Salam Aidilfitri dari saya dan keluarga.

Ucapan terlewat 3 hari kerana dah nak masuk raya ke-3. Disebabkan beraya sakan, sampai tak sempat nak ucapkan Selamat Hari Rara kepada anda semua. Walaubagaimanapun, anda semua tetap di hati saya. bagi yang dah dapat kad raya dari saya tue, harap kemaafan sudah diterima dari awal dan sudah selamat di ampunkan.

Tahun ni kami berpurplerlishesh....


Salam Lebaran dari kami.....


Perasan tak, hari raya tahun ni, 2 puak bersatu....cheewah, secara kebetulan pulak ada 2 tone warna. Mak & Ayah boleh pulak layankan aja warna kami.....hehehehe....


With luvly sister,. Muka ada sama??? 

Nak berpantun sikit eahhh...

Lapar puasa terketar-ketar
Bila berbuka lega rasanya
Kad raya antaranya sudah di hantar
Kiriman MMS & SMS pun ada juga...

Lemah lembut tuan puteri
Berkain cindai cantik dipandang
Meriah menyambut Aidilfitri
Sahabat handai datang bertandang

Udara dingin hening pagi
Tabuh bising mulakan hari
Aidilfitri menjelma lagi
Masing-masing pakai berseri

Tanpa mengira miskin kaya
Pangkat kedudukan hamba sahaya
Sama-sama menyambut raya
Maaf-maafan dihari bahagia

Aidilfitri hari kemenangan
Kejayaan menempuh halangan
Mengenali erti kesenangan
Bagi mereka yang kekurangan

Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakrapan

Cincin disarung hati berdebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah

Saidina Affan menyusun kata
Tutur peri yang aulia
Maaf-bermaafan sesama kita
Di Aidilfitri yang mulia

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

Saya akan buat beberapa entry malam ni, antaranya....

Convoi raya ke Melaka, Muar & Batu Pahat

Tapi...semuanya biaralah gambar yang bercerita....

:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget