21 June, 2013

Jerebu owh Jerebu

Johor sedang diuji dengan udara yang tidak sihat. Ini disebabkan oleh perlakuan jiran yang sangat tidak berperikemanusiaan. Hanya memikirkan keuntungan sendiri sahaja.

Jadi...saya nak menasihatkan semua penduduk di negeri Johor agar kurangkan aktiviti luar. Sedang saya duduk di pejabat, terfikir pulak nasib anak-anak di sekolah. Iyelah kannnn....kita-kita ni berada dalam pejabat yang berhawa dingin, tapi anak-anak kita yang di sekolah hanya bergantung kepada kipas serta tingkap daun yang sering terbuka. Dah lah cuaca sangat bahang, kipas pun masih tak boleh menangkis cuaca panas. Keadaan tingkap yang sering terbuka memudahkan udara yang tidak sihat masuk ke dalam bilik darjah.

Keadaan di Johor sudah semakin teruk, panas, bahang, berhabuk, berbau, sesak nafas, batuk, selsema, demam, pening kepala...

Kerajaan Malaysia sudah merangka beberapa langkah untuk mengawal keadaan supaya tidak menjadi lebih teruk. Pembenihan awan akan dilakukan dalam masa terdekat.

Perhatian: Bawalah payung atau pocho kemana-mana dlm 2-3 hari ini, just standby.

Msg ni dari seorang kawan untuk dikongsi bersama.

Forwarded -Please bring a huge umbrella out today.. and avoid rain water at all
cost... government is planning to seed the clouds to rain and according to my chemist
friend, the rain water is harmful to human skin. So if u see rain falling.. stay indoor
and don't rain dance around...

-Anna G
Forwarded message

Dear friends, pls take note: my friend shared with me this: her niece's boyfriend who is
doing phd in biochem said that these particulates (in the haze) are too tiny and they
will bypass the hairy and mucous nose to lodge into the lungs. As these particulates
are non-water solvent, they will stay in the lungs, will cause cells to mutate and
potentially cancer cells can develop from there. So do take care and keep your children
and elderly folks indoors. And wear N95 masks even though it's a short walk from
home to car and office.


Gambar ni saya ambil sewaktu dalam perjalanan ke tempat kerja. Waktu lebih kurang pukul 7.30 pagi. Biasanya boleh nampak bangunan apartment tu tersergam indah dengan jelas. Tapi pagi tadi berkabus. Cahaya matahari pagi pun samar-samar jer sebab jerebu tebal sangat.


Ini index meter yang berada di makmal tempat saya bekerja. Tengok tu, lebih 300 adalah pada kadar yang merbahaya. Khabarnya jerebu di sekitar Muar pagi tadi dah mencecah 340psi.

So...dah beberapa hari ni memang kena pakai mask. Dengornye mask kat pharmacy pown dah sold out. Sekeping boleh dijual mencecah harga RM3.00
:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

16 June, 2013

SAMBUTAN HARI IBU & HARI BAPA : Niat Tidak Menghalalkan Cara

Apa hukum menyambut hari ibu? Ini cerita bulan lepas di mana ramai antara kita wish hari ibu.


Memang niat kita baik nak celebrate Hari Ibu dengan ibu kita tersayang. Ajak pergi makan, belikan hadiah, salam peluk cium bagai. Tapi....kena tunggu Hari Ibu saja ker? Meh tengok apa Ustaz plak kata.... 'Niat tak menghalalkan cara' , Saya suka ayat itu...!


Kenapa Hari Ibu haram disambut bagi kita yang beragama Islam?


Siapa yang tetapkan tarikh Hari Ibu? Kristian yeaaaa....


Begitu jugalah dengan sambutan Hari Bapa.
Okey, sekarang Ustaz Azhar yang lebih arif daripada kita dah sampaikan kepada kita semua kenapa sambutan Hari Bapa dan Hari Ibu diharamkan. Namun, masih ramai lagi yang tak tahu dan masih menyambutnya sehingga ke hari ini.

Ramai yang kata " Ala...setahun sekali je sambut..Takkan tak boleh kot?". Ataupun tidak kurang juga sampai ada yang kata " Islam nie semua tak boleh. Bukannya sambut orang kafir atau Yahudi, Kristian, nak sambut mak bapak sendiri jer! "

Nauzubillah...Islam itu mudah. Tak perlu kotttt nak tunggu tarikh tertentu untuk sambut. Sambut sajalah hari-hari atau bila-bila waktu saja, bilamana kita mendapat rezeki berlebihan.

Semoga Allah menyelamatkan kita daripada kesesatan. Amin...

Status saya di FB hari ini:
"Hari ni hari apa erkkk? Hurmmm....saya takde plan nak wish apa2 hari ni. Sebab hari2 saya sayang ayah saya, almost hari2 saya cium tangan ayah saya, walaupun hari2 takde hadiah, tapi doa untuk ayah dan mak tetap mengiringi solat saya. Suami saya? Ohhh dia bukan ayah saya, tapi saya tahu dia Papa terbaik untuk anak2 saya."
:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

11 June, 2013

POU

Tahu tak apa itu POU?

oK, ini adalah sejenis game online. Ohhh...bukan.....ini adalah sejenis binatang belaan online. Ehhhh....bukan...bukan... POU adalah sejenis kuih belaan online.

Ishkkk...actually, saya pun tak tahu ape bendealah ni, bende ke binatang ke kuih ke ni. Kompius.... Yang saya kena tahu, saya kena bela bendealah ni bagi pihak anak saya yang berumur 6 tahun, si Aqil Hail tu.


Ok, nampak tak yang setongkol kaler coklat tu? Haaaa...tu laaa POU. Mendealah ni lah yang saya kena bela bagi pihak.

Alkisahnya, suatu hari di pejabat. Saya teringat nak call anak-anak di rumah sebab minggu lepas kan cuti sekolah 2 minggu.

Mama : Adik dah makan?
Aqil : Dah. Haaaa Mama, tolong bagi POU adik makan!
Mama : Haaa?? (mama kompius)..... pau??
              Ohhh, adik nak makan pau eh? Nanti petang mama belikan.
Aqil : Bukan adik laaaaa.... POU adik, dia mesti tengah lapar. Lepas bagi makan, mama ajk dia main game dulu tau, lepas tu tutup lampu suruh POU adik tido.

OK....serious mama kompius. Then balik rumah petang tu tanyalah Aqil apa yang dia nak sebenarnya. Lepas tu, Aqil explain mama mendealah ni.


Ok, mula-mula tengok kat notification, nampak tak? DIA KOTOR HOKEYYYYYYYY!!! Apekerrrr?

So, untuk dapatkan semula POU yang handsome macam ni, kita kena bersihkan.

Caranya.....mandikan dengan sabun.

Sebab bila POU kotor, dia akan rupa macam ni. HAHHHH! Memang serious kotor, dan nampaktak 2 ketul bawah tu? U'ukk dia ok!

Then, bila dah bersih, kena bagi makan, dan kemudian kena ajak mendealah ni main game. Hadoiiiii....tak pasal-pasal mama terjebak dengan mendealah ni sebab anak saya dowload mendealah ni di tablet saya! Kesiannya saya....
:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

05 June, 2013

Hukum Puasa pada Hari Isra' Mikraj

Esok adalah hari Isra' Mikraj.

Tadi seorang rakan bertanyakan pada saya yang tak berapa mahir sangat pasal agama ni. Kalau tersalah bagi info kang, jadi lain pulak. So...saya tanyalah pakcik google, mesti ada kenalan-kenalan pakcik google pernah buat N3 pasal persoalan agama ni.

Ok...jumpa dah....

APAKAH hukum berpuasa pada tanggal 27 Rejab bersamaan dengan hari Isra' Mikraj?

Jawapan:
Sekiranya seseorang itu berpuasa pada tanggal tersebut dengan harapan ingin mendapatkan pahala puasa sunnah hari Khamis (iaitu esok), sebagaimana yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad s.a.w., insya-Allah pasti akan memperolehinya sesuai dengan apa yang diamalkannya sepanjang hari.

Terjemahan:
Dari Abu Qatadah Al-Anshari radhiyallahu ‘anhu: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam ditanya tentang berpuasa pada hari Isnin. Jawab baginda: “Pada hari tersebut aku dilahirkan, dan pada hari tersebut diturunkan wahyu kepadaku.”
[HR Muslim].

Namun sekiranya seseorang itu berpuasa pada hari tersebut dengan iktikad bahawa “hari tersebut adalah hari terjadinya peristiwa Isra Mi’raj dan sesiapa yang berpuasa pada hari tersebut pasti akan mendapatkan pahala sekian dan sekian atau mendapatkan pahala yang berlipat ganda,” maka hukumnya adalah haram, kerana itu merupakan bid’ah dalam agama.

Jom baca yang selanjutnya di SINI.

P/S: Pelangi petang.....cantikkan ciptaan Allah ♥


:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

Ampunkan Aku by HB46

Lama dah saya tak layan akustik dengan en.hubby. Mesti ada kalangan anda di sini tahu kegemaran kami bila time stress dan penat bila hujung minggu. Yang tak tahu, meh saya bagi tahu. Saya dan en.hubby suka cari seorang jejaka cute ni, nama commersial dia Gfadz Fadzil (klik jer nama tu untuk ke fb beliau). Tapi memang saya jamin, kalau u all dengar dia petik gitar dan nyanyi secara akustik, memang boleh jatuh cinta.

Gfadz ni ada sebuah band yang di gelar HB46, belum glamour laa, tapi ok tau. Ada banyak lagu-lagu mereka yang bagus. Bagi sesiapa yang ada no.phone saya dan en.hubby, kami guna ringtone lagu mereka. Ringtone yang saya guna tak sama dengan ringtone yang en.hubby saya guna. Cer try....hihihi...

Ok, harini nak promote lagu baru GFadz dengan HB46. Lagu ni ditulis oleh Napie Hassan (klik jer nama tu untuk ke fb beliau). Tapi, saya tak dapat upload lagunya untuk didengar, sebab mereka tak up kan lagi lagu ni di youtube. Tapi, apa kata u all add mereka di facebook. Lagu ni ada di upload di sana.

♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥

Lagu : AMPUNKAN AKU

Semua yang ku lakukan untuk Mu
Tiap detik tiap saat kerna Mu
Semua yang ku jalankan untuk Mu
Tiap nafas tiap langkah kerna Mu

#  Andai aku pergi
    Tanpa isi hati
    Hancurlah segalanya
    Kerna terlalu mengejar dunia

Zikir yang ku lafazkan untuk Mu
Tiap detik tiap saat kerna Mu
Amal yang ku lakukan untuk Mu
Tiap nafas tiap langkah kerna Mu

Ulang #

Chorus **
Ampunkanlah dosaku
Pada setiap salahku
Ku tahu hanya Kamu
Tuhan Maha Pengampun

Sujud syukur pada Mu
Semua hanya kerna Mu
Tiada nyata bagi ku
Hanya Engkau Yang Satu

Ulang #
Ulang Chorus ** 2x

HANYA ENGKAU YANG SATU.........

♥mood●sedangtunggusingleterbaruini♥



:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

03 June, 2013

Bercuti di Lotus Desaru Beach Resort, Kota Tinggi

Cuti sekolah ni banyak sangat aktiviti, tapi walau macam manapun kena juga spend time untuk anak-anak pergi bercuti. Kali ni bawa atok dan neneknya sekali.

Hari Sabtu yang lepas kami ke Bukit Jalil memberi sokongan kepada pasukan bola sepak JDT. Alhamdulillah, kepulangan kami ke Johor selamat. Keluar dari stadium lebih kurang pukul 12 malam dan menaiki bas yang setia menunggu kami di gate belakang stadium. Berjalan kaki lebih kurang 20 minit untuk ke tempat bas, melalui jalan yang gelap dan de kiri kanan hutan. Tapi, dengan adanya penyokong JDT yang selamai 70 buah bas membuatkan kami tak gentar.

Sampai Johor Bahru lebih kurang pukul 5.30 pagi dan kami pergi makan dinner + supper + breakfast dulu di Restoran Osman, Larkin Perdana. Sampai rumah dah masuk subuh, solat dulu dan terus bantai tidur sampai pukul 1.00 petang. Bangun tidur pergi kenduri kahwin dulu rumah mak sedara. Isi perut dulu sebab petang tu dah nak ke Desaru, Kota Tinggi.

Semalam dari Johor Bahru lebih kurang pukul 4.00 petang terus ke Lotus Desaru Beach Resort. Hari ni hari ke dua. Jom layan gambar....


Berendam dan urut badan.



Haduiii....taktaulah nak naik pukul berapa ni.


Nenek duduk bersantai bawah gazebo tengok gelagat kanak-kanak.
 

Atok plak duduk bawah pokok, redup...berangin...
 





Apa yang diorang duk tunggu ramai-ramai ni? Meh tengok skit...
 


Coconut falling....hihihi....best, semua orang tunggu bende alah ni.
 




Ni ruang tamu bilik kami. Bilik 2 tingkat, katil di sebelah atas, so ambil gambar dari atas
 


Harga bilik untuk cuti sekolah RM338, rate cuti sekolah memang mahal sikit...walaupun weekday macam kami yang ambil bukan Sabtu &Ahad. Weekend lagi mahal. Huhuhu....
.


Pemandangan teampark dari bilik. Malam tadi tembak bulan serta ombak dan pagi tadi pun ke pantai lagi main tanam-tanam. Gambar snap dari DSLR, tak bawa ubat. Tunggu next entry untuk gambar-gambar di pantai.

♥♡ Happy Monday ♡♥


:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

01 June, 2013

Road to Bukit Jalil

Cheeewahhh..... tajuk bahasa London tu, tak tahan.

Ok, sekarang ni saya dalam bas tingting, sedang tunggu masa untuk berlepas ke Stadium Nasional Bukit Jalil bersama penyokong-penyokong pasukan bolasepak Johor Darul Tazim.
Apa tu bas tingting?

Bas tingting tu laaaa, yang selalu u all tahan tepi jalan, bas berhenti, u all panjat tangga then bagi tahu driver destinasi, driver bagi tahu harga tambang, u all pun masukkan duit dalam tabung tu. Kalau nak turun tekan loceng sebelum jumpa bus stop. Then akan bunyi laaaa...."ting! ting!". So boleh turun yeaaaa.

Owhhhh u all panggil bas awam eahhh? Kita orang Johor panggil bas ni, bas tingting. Kenapa naik bas ni???..... Sebab bas ini sahaja yang ada yang sanggup bawa penyokong JDT yang glamour ni. Sebab apa?.. Sebab pengusaha bas yang support bas untuk ke Pahang kelmarin dah serik, tak mahu bawa penyokong bola especially penyokong JDT. Sebab apa? Sebab hampir semua bas yang bawa penyokong JDT ke Pahang rosak teruk dikerjakan penyokong pihak lawan. Termasuk ada driver yang cedera. Sebab apa??? Entahlahhh, yang baling batu tu orang zaman batu tak bertamadun gaknya.

Mudah-mudahan perjalanan kami hari ini selamat pergi dan balik.

TMJ bersama kami. Allah sentiasa lindungi kami. Walau apapun yang terjadi, kami tetap sokong JDT.


:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget