04 November, 2013

Hijrahkan Pemikiran Kita

Salam Maal Hijrah....

Esok akan bermulanya lembaran baru untuk kita umat Islam seluruh dunia, 1 Muharam tahun 1435 Hijrah. Semoga kita semua mendapat keberkatan dalam apa jua bidang yang kita lakukan dan dilindungi oleh-Nya.

Ada seperkara yang ingin saya kongsikan di sini tentang Maal Hijrah. Saban tahun kita di Malaysia khususnya, menggunapakai pakai logo Maal Hijrah yang sama. Seperti ini:Ada apa dengan logo tersebut? Cuba anda perhatikan sarang labah-labah tersebut. Kenapa dengannya?

Bolehkah saya katakan yang ia adalah simbol ‘berlindung’ bagi umat Islam?

Ya...saya yakin rata-rata dari kita pasti ingat tentang kisah sarang labah-labah yang telah membantu Nabi Muhammad sewaktu baginda bersembunyi di swbuah gua? Anda pasti tahu tentang kisah cerita tersebut.

Tapi harus diingat, bukan sarang labah-labah yang menbantu Nabi Muhammad ketika itu, tetapi Allah s.w.t. Saya bukanlah seorang ‘ahli agama’ untuk mengajar
anda semua. Itu bukan niat saya dan fokus saya tentangnya. Cuma, mungkin saya sekadar punyai sedikit pandangan tentangnya dan ingin berkongsi bersama agar kita dapat sama-sama berfikir. Mentaliti anak-anak kita harus disedarkan dan diperbetulkan sejak dari awal agar tidak salah tafsiran.

Mari kita lihat (dengar) apa yang Allah jelaskan dalam surah Al Ankabut, ayat 41 seperti berikut:-

Misal bandingan orang-orang yang menjadikan benda-benda yang lain dari Allah sebagai pelindung-pelindung (yang diharapkan pertolongannya) adalah seperti labah-labah yang membuat sarang (untuk menjadi tempat perlindungannya); padahal sesungguhnya sarang-sarang yang paling reput ialah sarang labah-labah , kalaulah mereka orang-orang yang berpengetahuan .

Sebenarnya, kita diseru agar mencontohi labah-labah. Mari kita lihat (dengar) apa yang Allah jelaskan dalam surah Al Nahl, ayat 68-69 seperti berikut:-

Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lelabah: “Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia.”
“Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan
dimudahkannya kepadamu”. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir .”Semoga kita semua mendapat syafaat dari-Nya dan sama-samalah kita fikirkan.

Jangan lupa selepas solat Asar hari inti, baca doa akhir tahun dan disusuli dengan doa awal tahun selepas Maghrib. Agar amalan kita diterima.Bila tahun baru menjelma, binalah azam baru. Berhijrahlah ke lembah yang lebih baik. Berfikirlah ke arah positif dengan disulami fakta.

~~ Saya yang masih dalam proses memperbaiki diri ~~

:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

13 comments:

Anum said...

selamat pagi singgah pagi

Mia Kassim said...

Salam kenal dan selamat menyambut Maal Hijrah... :D

Unknown said...

sama2 kita hayati kisah labah2 ni & contohinya.. salam maal hijrah kak. ;)

mselim3 said...

Assalammualaikum...

selamat menyambut maal hijrah...

mselim3

Cik Ai said...

salam maal hijrah sis..

sama2 kita melangkah dgn wajah baru..azam baru bersama hati yg bersih :)

**mcm mn nk citer pasal yg entry CIM nk tolong makcik tu ek?

Miss N™ said...

salam maal hijrah akak.. :)

moga tahun ni, kita diberikan sejuta satu rahmah buat semua..amin..!

Cikrosecute said...

Singgah petang...Salam Maal Hijrah..

Kekzamanis said...

Salam tahun baru 1435H CIM! ^^,
Psssst! Nak bgtau ni, nama blog & url dah tukar baru.. Hehe.. Jemput singgah.. Hehehe..
Mieza Suri Shaklee

Chic Na said...

Salam Maal Hijrah kak.. :)

Dr K said...

Salam Maal Hijrah..

Menarik isu yg dikupas...Saya tak pernah nak terfikir tentang logo yang di recycles pakai saban tahun tu..:)

Nurul Says said...

salam maal hijrah dioorrr

Solehah Shamsuddin said...

salam maal hijrah kak CIM

Masha Meisters said...

salam maah hijrah kak CIM :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...