19 September, 2015

Bravo 5 dan Polis Evo - Filem Wajib Tonton

Salam 1 Malaysia dan Salam Anak Merdeka berjiwa wira.

Saya baru saja menonton filem Polis Evo, dapat tiket di hari ke-3 tayangan sebab kami gagal dapatkan tiket semalam kerana soldout. Kalau ada pun di barisan bawah. Batu pahat aje pun, MBO pulak tu. Jadi tadi pagi-pagi lagi dah usha tiket online, alhamdulillah dapatlah tayangan pukul 12.45pm, seat E. Dan panggung penuh sampai seat terkahir, menonggaklaaaa acik acik kat bawah tu.

Berbeza dengan filem Bravo 5, kami ke panggung di hari ke-2 tayangan juga di TGV Jusco Tebrau. Last minute walkin, panggung kosong, terus beli dan masuk, adalah tak sampai 10 orang yang menonton.

Bagi saya dan en.hubby, kedua-dua filem bagus dengan jalan cerita yang baik, plot yang baik, script yang baik, kesan bunyi, penataan, kesan CGI semua baik dan setanding dengan filem holywood. Tapi....apa yang membezakan kedua-dua filem ini adalah promosi. Promosi Bravo 5 tidak sehebat Polis Evo walaupun menggunakan khidmat pelakon yang bukan calang-calang. Kesian...........dengarnya Polis Evo 3 hari tayangan dah pecah panggung, Bravo 5...? Galak juga saya dan en.hubby mempromosi Bravo 5 di fb, tapi rata-rata kawan-kawan dan saudara mara tak tahu pun kewujudan filem Bravo 5. Sayang kannnnn......

Filem Bravo 5 mengisahkan 5 orang komando yang dipanggil untuk misi menawan komunis dan menyelamatkan seorang askar yabg telah ditawan. Remy Ishak selaku ketua misi dipanggil sehari selepas bernikah, seorang askar berketurunan India pula baru sahaja menghadiri upacara membakar mayat ibunya. Seorang lagi askar berketurunan Iban sedang menunggu kelahuran bayi pertamanya, seorang lagi askar komando Cina terpaksa meninggalkan ibunya seorang diri yang berniaga warung kopi. Manakala Beto Kushairy dipanggil secara rahsia dari tahanan kerana dia sedang menjalani hukuman di penjara atas kesalahan menyerang orang awam. Kesan CGI pada filem Bravo 5 juga amat baik, tapi malangnya waktu tayangan terlalu singkat menyebabkan banyak aksi bertempur yang panjang terpaksa dipotong. Hanya orang filem sahaja tahu kenapa perkara tersebut terpaksa dilakukan.





Bagi anak-anak askar dan yang cintakan negara, saya sarankan...... pergilah menonton Bravo 5, hari tayangan masih ada lagi. Anda pasti tak menyesal. En.hubby sampai menitiskan air mata, berjujus-jujus menitis, ialahhhh kannnn, dia anak komando. Penghayatannya lebih, apatah lagi bila melihat gambaran situasi sebenar askar-askar melayu bertempur menentang komunis.

Filem Polis Evo pula mengisah 2 orang inspector, Zizan Razak dari Kuala Terengganu dan Sahizey Sam dari Bukit Aman yang digandingkan untuk mencari dalang dan lubuk syabu naga terbesar dan merbahaya. Ada sedikit aksi lawak dan aksi lawan juga sangat menterujakan kerana babak lakonan bergasak yang laju dan sangat thrilled. Tiba-tiba Sahizey Sam jadi sado dan handsom dalam Polis Evo sampai makcik pun tergoda. Ternyata sam sangat memilih watak dan lakonannya sangat menjadi dengan gerak tubuh dan mimik muka yang mirip seorang polis under cover. Cheeeewahhhh.....





Pada saya, Polis evo taklah mengarut sangat jalan ceritanya dan kira logik juga dan tak merapu. Mungkin itulah aksi sebenar yang terjadi secara realiti dalam bidang kepolisian. Cuma ada beberapa babak sahaja yang buat kita tertanya-tanya kenapa tidak begitu dan tidak begini. Walaubagaimanapun, overall Polis Evo sangat menarik dan teruja.


Kannnnn handsome kan.6 pax tu Sahizey Sam....hahahahaha melting makcik tau!!


So....jom ramai-ramai support filem melayu. Sata bagi 5 bintang ☆☆☆☆☆ untuk kedua-dua filem, Bravo 5 dan Polis Evo.

posted from Bloggeroid


:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

6 comments:

hamizah che mat said...

nampak macam best jee cite dia..
KULIT LEMBUT, GEBU DAN CERAH DENGAN ESP

SURINAH ABD SAMAD said...

kak niena,, buat suri nak pegi tgk la filem polis evo. xsuka zizan tp suka sahizey sam tu,,hehehehehe

WE CARE,WE SERVE said...

BRAVO 5 TERBAIK

WE CARE,WE SERVE said...

BRAVO 5 TERBAIK

Aziela said...

Setuju. Promosi Bravo 5 hampir tiada sbb akk langsung tak tau sedangkan dr tahun lepas akk tunggu. Mujur gatal2 tgk apa cerita dlm astro first. Of course ada lacks here n there, tp akk tetap berdiri dan tabik dgn semua team Bravo 5.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget