17 May, 2010

Sebelum pergi sila periksa bil anda.....

Sabtu yg lepas, aku gi berjimba2 dengan budak2 opis...kitorg pergi main bowling, makan2, shopping.

Dari seawal pg jam 8.30 sumer dh melepak kat Restaurant Bumbu Uda. Pastu, dlm kul 10 kitorg berangkat ker Danga Bowl (Blahh pown sbb tukang meter dh ronda, kang tak pasal2 kena 30hengget). Tapi malangnya bila sampai ke Danga Bowl, sumer lane telah di booking, diorg ada tournament, so kitorg beredar ler ke Leisure Mall, seb baik masih ada lane kosong walaupun tlh dibooking oleh Kastam.

Abis main, masing2 dah lapor balik (maklumlah makan roti prata jewr, itupon dibelanja oleh Nae') so kitorg beredar plak ke Singgah Selalu Danga Bay. Masa makan mcm biasalah, kalau dah ramai2 tue, mengutuk mengumpat aktiviti biasa (Siapa yg ado taulah saper yg kita kutukss....kengkawan nak load ker pic minah tue kat sini? alaaa yg tajam2 tue) Ihikkss, mampuih aku kena saman kang. Lepas makan, cepat2 check bill sbb nak bayor memasing. SS kira dlm 1 bil, so kitorg kira settle kat situ jugak ahh. Bagi punya bagi, ko yg nie, ko nyer yg ni, aku makan byk nie.....aleh2 ehhhh ada lebih 1. Saper nyer plak nie? Lagi hanget, air mineral pown kira gak walhal kitorg tak sentuh pown. Hmmm takleh jadi nie, so kaboekan kat tukang key resit tue. Eeehhh dia tak percaya plak....Amboi cik kak, ni menda makan jadi darah daging, takkan kitorg nak tipu plak, kitorg pown takler terus tuduh cik kak salah kira, maybe ada misunderstood somewhere. Wahhh...pastu dia check ngan Manager yg in charge masa tue, powwnnn tak caya gak. Pastu dia suruh cari sapa yg kira makanan kitorg... Haa tue tue, mamat tu lah (sambil kitorg sumer tunjuk org yg sama kat mamat kuru kedengkit). Ehhh mamat ni pown tak caya gak dia salah kira. Last2 diorg ngaku gak, so manager tu mintak jasa baik nasi campor yg last berharga RM6.50 tue ditolak, dan juga air mineral 2 botol RM3.00 jugak ditolak. Uihhhh kalau dicampor tue RM9.50 dah kira 1 org nyer makan. Sapa kalangan kitorg yg baik hati nak bayorkan tue. Bukannya kitog ni kudukut...tapi ni soalan perniagaan makanan, mana leh buat camtue, sonang2 jor nak kasi diorg tips lebey. Amboi2, padanlah....ehem ehem.

So, peringatan pada semua, tak kiralah makan kat Singgah Selalu ker, restaurant2 lain ker, SILA SEMAK BIL ANDA DAN PASTIKAN AMOUNT YG DIKIRA SAMA DENGAN YG ANDA DAPATI. Lebih2 lagi bila......:-

1. Anda makan lebih dari 5 org dan yg membayornya sorg, lebih2 lg yg bayor tue mmg manyak luit tak berkira sgt. So, org2 inilah penyumbang kekayaan restaurant2 seperti ini.

2. Makanan yg ditempah tak sampai, tapi masih dikira dlm bil.

3. Kedai2 mamak ada yg sediakan (diorg letak jer atas meja kita), seperti otak2, kacang rebus, telur pindang, haaa kalau korg tak makanpown kadang2 diorg kira. Kalau mmg diorg nak kira, sila ambil apa saja yg ada atas meja tue termasuk pinggan2 nya skali...uhukkkss.

4. Perhatikan juga harga brg /makanan yg anda order. Kadang2 tidak reasonable langsung dan tiba2 mahal yg tak sepatutnya (tak sama dgn menu card). Haaaa yg ni pown kena ambil kira jugak.

5. Bagi yg suka beli drive thru pown sama, sila semak brg sebelum pergi. Ini perkara biasa (aku biasa kena pownnn) Kadang2 air tak cukup 1 larrr, bagi salah burger lah, itu takder, ini takder. Kalau ada beli kids meal yg ada menan tue pown kena check jugak, kadang2 diorg lupa letak. Tak pown korg boleh jugak nengok mainan tue dah penah dpt ke belum, at least leh tukau yg lain.

OK....selalu beringat yer.........bukan kudukuttt tapi hendakkan kejujuran saja.

:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

6 comments:

Joni InWonderland said...

berhati2 lah di singgah selalu :)

Adibah Alfu said...

npe kak???terkena kt akak ker???

Norazlina Ismail said...

wahhh diba penah kena ker?
uihhhh kecoh dibuatnya, pihak SS tak ngaku plak. Siott jer diorg tue, padan ler leh cepat ehem ehem

Norazlina Ismail said...

ihikss makan kat new york lg sedap erkk... (TAK NAK PANGKAH SS SBB BUFFET DIA BYK PILIHAN, TAPI NAK TEMBAK DIORG LAGI BILA SALAH KIRA...HAHAHA)

Adibah Alfu said...

haha..pasni akak bwak kalkulator taw g ss...haha,,xpn wt je kire2 dpn mate diowg..senang..lgpn customer always rite kn

Norazlina Ismail said...

Btul tue (1 cadangan yg baik)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget