22 November, 2010

Universal Studio Singapore

Semalam (21/11/2010) saya pergi bercuti di Pulau Singa (cheeewahhh, mcm jauh jewr). Seberang tambak je sebenarnya. Terkesima bila dengor ada Hollywood kat Singapore. Tu yang nak ninjau2 tengok apa yang bestnyer Universal Studio Singapore.

Dari JB naik bas jewr, senang, mudah dan murah. Bas ke S'pore ada jadual & tepat waktu, so kitorg choose jadual bas kul 8.00am. Kitorang tue actually 6 org jewr, termasuklah saya; Mizz Naema, Mizz Zaza, Cutiez Yana, Cutiez Ainul & o.c.a d photographer.

Tambang pergi dari JB trus ke USS RM5.00 jewr...tapi...tambang balik dari USS ke JB..... hurmmmm nak tau baper? S$5.00. Nampak sama tapi tak serupa yeaaa.... Masa kitorng pergi nie, tukaran wang asing RM-S$ 2.48, so maknanya kalau kita tukar RM100, kita cuma boleh dpt S$40.50 sbb money changer akan bundarkan terus 40.32 ke 40.50. Jadi jumlah tambang pergi dan balik kami cuma RM17.40. Naik bas terusssss jer ke USS, so kalau ada sesiapa nak pergi USS tue, takyahler nak bawak kereta. Park jer kereta anda di parking kereta yang tersedia, suggested kat sebelah Caltex berdekatan CIQ, cuma RM2.00 sekali masuk.

Sampai jer kat CIQ lebih kurang 9am, bolehlah nak ambil2 gambar ka luar USS dulu sebab USS buka pukul 10am.

Tiket skali masuk ke USS S$72.00 (RM180), dpt voucher makan S$5 dan voucher souvenirs S&5. Tepat pukul 10am pintu besi (actually pagar elektrik) USS dibuka dan kami apalagi, terus meluru masuk. Wahhhhhh....macam kat oversea. Dahler kebanyakannya mat saleh, terpana dibuatnya. Ala-ala kat Hollywood pulak. Masa kitorang berjalan menuju ke tempat team park pasti akan terjumpa watak-watak dalam filem seperti Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Woody Wood Packer, Madagascar, The Mummy, etc. Nak ambil gambar kena beratur, nasiblah kalau dapat. Dahler kat satu2 tmpat dia, diorang stay sekejap jer.



Firstly, kitorg main game yang simple2 jer dulu. King Juliens Beach Party-Go-Round


Pastu, sambung naik roller coaster Enchanted Airways kat Shrek Farm


Pengembaraan Far-Far Away diteruskan dalam Shrek 4-D Adventure


Lepastu, kitorang gi wetgame. Memang lencun ahh lepas main Jurassic Park Rapids Adventure. Tapi kitorg dah siap2 bawak poncho dari umah. Kat situ ada jual, material mcm plastic sampah, harga S$2.


Lepas tu sambung tengok live show kat Water World. Kat sini boleh pilih nak duduk tempat basah ker, percik air atau kering. Tapi kitorg pilih tempat kering jer. Nasib baik tak pilih kat bawah sebab memang betul2 kena simbah dengan air. Perghhhh...mat salih suka lah.


Dah kul 2pm...Lapar perut pulak....Yuk cari tempat makan. Baik2 banyak yang tak halal tau. So, kitorg sebulat suara pilih makanan Egypt kat Oasis Spice Cafe


Lepas makan kitorang jalan2 jer kat New York city, cuci mata lepas peru kenyang. Terjumpalah dgn watak2 ini:


Tengok wayang live plak; Light-Camera-Action; Hosted by Steven Spieldberg.

Lepas tu kitorang buat 1 round lagi kat USS nie. Hahaha pergi semula ke The Lost World, naik Dino-Soarin. Actually game ni sesuai utk budak2, tapi happening jugak.
Haaa...yang ni seram gile. Roller Coaster Revenge of the Mummy kat Ancient Egypt. Wahhh dah ler gelap, taktau mana hala tuju, terkejut2 plak tue, bagai nak gila menjerit.


Pastu jalan2 lagi kat Sci-Fi City yg lom bukak lagi. Ada roller coaster yg panjang giller, tengok jewr dah pening. Battlestar Galactica Blue & Red track. Perghhhhh....


Lalu lagi kat New York City. Hurmmm...beli 2 poison botel utk my kids. Hehehe as a souvenirs.

The last live show; Pantages Hollywood Theater tengok rock & roll musical. Best jugak, show 30min, tapi takleh take photo or video. Pengembaraan dah taman sebab dah pukul 6.30pm, sempatlah setengah jam nak beli souvenirs. USS tutup pukul 7pm, tapi nampaknya masa kitorang kuar lebih kurang 7.15 masih ada ramai orang kat dalam.

Untuk peringatan, sesiapa yang nak pergi kena bawa poncho sendiri, botol air kosong utk cibuk kat tandas, dlm toilet takde air guna tisu jewr, standby baju extra incase basah lencun macam Mizz Zaza & Cutiez Yana (coz diorg jewr yang salin baju), jangan pakai highheel penat or sport shoes nnti bau masam coz basah. Walaubagaimanapun, kami semua happy.....

Tamatlah pengembaraan. Kos jalan-jalan sebanyak RM300 termasuk tiket, makan, jajan, souvenirs ditanggung oleh En. Muhammad Rizal b. Ahmad (suami tercinta), terima kasih sayang.

o.c.a & s.l.r, thanks to both of u

TQ to Allah also kerana menjadikan langit cerah cantik menawan.


Lepas ni nak gi mana pulak yeaaa.......

:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

3 comments:

TiniHani said...

kelas ok dah pi USS... naik bas mcm lagi senang dari drive ke sana kan.. hikss

Niena Rizal said...

Tini...yerrlorr, at first mmg kitorg nak drive jer, tapi 1 of us suggest, lg senang naik bas. But makesure kita kena ontime.
Bas pergi kat CIQ kul 8am
Bas balik kat USS kul 8pm
Better awal 30min
Kalau nak gi USS, I think u plan by mid next year, baru fully open.

ILA HAFIZ said...

insyaALLAH bulan depan nak ke sana :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget