05 June, 2013

Hukum Puasa pada Hari Isra' Mikraj

Esok adalah hari Isra' Mikraj.

Tadi seorang rakan bertanyakan pada saya yang tak berapa mahir sangat pasal agama ni. Kalau tersalah bagi info kang, jadi lain pulak. So...saya tanyalah pakcik google, mesti ada kenalan-kenalan pakcik google pernah buat N3 pasal persoalan agama ni.

Ok...jumpa dah....

APAKAH hukum berpuasa pada tanggal 27 Rejab bersamaan dengan hari Isra' Mikraj?

Jawapan:
Sekiranya seseorang itu berpuasa pada tanggal tersebut dengan harapan ingin mendapatkan pahala puasa sunnah hari Khamis (iaitu esok), sebagaimana yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad s.a.w., insya-Allah pasti akan memperolehinya sesuai dengan apa yang diamalkannya sepanjang hari.

Terjemahan:
Dari Abu Qatadah Al-Anshari radhiyallahu ‘anhu: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam ditanya tentang berpuasa pada hari Isnin. Jawab baginda: “Pada hari tersebut aku dilahirkan, dan pada hari tersebut diturunkan wahyu kepadaku.”
[HR Muslim].

Namun sekiranya seseorang itu berpuasa pada hari tersebut dengan iktikad bahawa “hari tersebut adalah hari terjadinya peristiwa Isra Mi’raj dan sesiapa yang berpuasa pada hari tersebut pasti akan mendapatkan pahala sekian dan sekian atau mendapatkan pahala yang berlipat ganda,” maka hukumnya adalah haram, kerana itu merupakan bid’ah dalam agama.

Jom baca yang selanjutnya di SINI.

P/S: Pelangi petang.....cantikkan ciptaan Allah ♥


:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

16 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

trima ksh utk perkgsian..

Deqla Manjew said...

nice sharing kak.. terima kasih.. wahh indahnya pelangi petang... ;)

Yumida Huda said...

nice sharing cim
cantik pelangi tu..subhanallah

Cik Nur™ said...

terima kaseh sudi berkongsi,
kalau akak tak share, mesti nur tak tahu

Tihara said...

salam maal hijrah, alhamdulillah dapat snap pic pelangi..cantik sangat :)

Etuza Ezawarna said...

banyak fadilat israq mikraj..semoga kita tergolong orang2 yang mendapat safaat nabi SAW..

Deq's Qienz said...

ermm sy xposala pulak aritu..dah 3hri bturut2 dah posa..dah rasa xlarat sgt dah..mklumla bkn sorg dah ber2 skg..hehee mgu depan stat balik.

Chic Na said...

tau xleh puasa tp xtau sebabnya. hiii.. tq kak share ilmu.. ;)

*lipas tu mmg saja nak memalukan cikna depan orang. kikiki..*

Riedaffya ibrahim said...

nice to share cim..

anajingga said...

salam ukhwah :perkongsian yang bermanfaat terima kasih CIM..

lelamaisara said...

wah canyiknye pelangi....eh mase tu saye pose sebab bayar pose kak...:)

intanfirdaus247 said...

salam maal hijrah>>:)) terima kasih untuk perkongsian ini...sorry lama x mai singgah blog cim

E'in said...

ooo mcm tu.. thanks ye kak...

wan nurul hezrina abd halim said...

ooo bagus penerangan nie jelas=)

mek merahpun lahir masa isra'mikraj.harijadi dia bulan islam

Anonymous said...

This piece of writing offers clear idea in favor of the new viewers of blogging, that genuinely how to do running a blog.


Also visit my blog post ... symptoms of exercise induced asthma

Si Matatajam said...

Nice sharing kak Niena..cantiknya pelangi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget