16 June, 2013

SAMBUTAN HARI IBU & HARI BAPA : Niat Tidak Menghalalkan Cara

Apa hukum menyambut hari ibu? Ini cerita bulan lepas di mana ramai antara kita wish hari ibu.


Memang niat kita baik nak celebrate Hari Ibu dengan ibu kita tersayang. Ajak pergi makan, belikan hadiah, salam peluk cium bagai. Tapi....kena tunggu Hari Ibu saja ker? Meh tengok apa Ustaz plak kata.... 'Niat tak menghalalkan cara' , Saya suka ayat itu...!


Kenapa Hari Ibu haram disambut bagi kita yang beragama Islam?


Siapa yang tetapkan tarikh Hari Ibu? Kristian yeaaaa....


Begitu jugalah dengan sambutan Hari Bapa.
Okey, sekarang Ustaz Azhar yang lebih arif daripada kita dah sampaikan kepada kita semua kenapa sambutan Hari Bapa dan Hari Ibu diharamkan. Namun, masih ramai lagi yang tak tahu dan masih menyambutnya sehingga ke hari ini.

Ramai yang kata " Ala...setahun sekali je sambut..Takkan tak boleh kot?". Ataupun tidak kurang juga sampai ada yang kata " Islam nie semua tak boleh. Bukannya sambut orang kafir atau Yahudi, Kristian, nak sambut mak bapak sendiri jer! "

Nauzubillah...Islam itu mudah. Tak perlu kotttt nak tunggu tarikh tertentu untuk sambut. Sambut sajalah hari-hari atau bila-bila waktu saja, bilamana kita mendapat rezeki berlebihan.

Semoga Allah menyelamatkan kita daripada kesesatan. Amin...

Status saya di FB hari ini:
"Hari ni hari apa erkkk? Hurmmm....saya takde plan nak wish apa2 hari ni. Sebab hari2 saya sayang ayah saya, almost hari2 saya cium tangan ayah saya, walaupun hari2 takde hadiah, tapi doa untuk ayah dan mak tetap mengiringi solat saya. Suami saya? Ohhh dia bukan ayah saya, tapi saya tahu dia Papa terbaik untuk anak2 saya."
:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

16 comments:

Deq's Qienz said...

betul tuh..ari² adalah hari ibu dan bapa..jgn nk tgu date y ditetapkan je kan..

Siti Aisyah said...

As salam.. akak follow blog saya boleh ? blog saya baharu lagi dan penulisan belum lagi menarik untuk di ceritakan.

Terima kasih.

Yumida Huda said...

nice sharing sis
moga kita sentiasa berbakti buat org tua kita

Cik Nur™ said...

setuju dengan entry akak ni..hari2 kita adalah hari ibu dan bapa..mmg dalam islam ada suruh kita kena ibubapa kita setiap saat..bukannya satu hari khas yg mcm org kafir buat tu...

LYAfrina said...

lya smpai skarang x pnh terikut-ikut utk celebrate mde2 ni smua cam hari ibu, hari bapa, velentine dll.. smpai tarikh dia pon x pnh ambik port.

utk meraikan.. kt blh raikan time hari2 special sprti hari lahir, ulangtahun pkahwinan.. atau sebenarnya bila2 masa je.. x perlu tunggu hari2 camni..

Chic Na said...

tak pernah sambut pun. sebab rasanya hari2 adalah hari ibu & bapa. ;)

kasihredha said...

Betul...setuju

wan nurul hezrina abd halim said...

=)alhamdulillah setakat nie mmg tak sambut n tahu sebab musababnya kak=)n mmg hari2 kena kenang jasa org tua..hari suami takder kak?hehehe

Deqla Manjew said...

deqla x penah sambut slama ni.. bagi deqla hari2 adalaha hari ibu dan hari bapa.. (biarpun arwah ayah dah takde.. ) T_T

m.u.l.a.n said...

yup.. everyday ialah hari bapa & hari ibu..

are_lin@yu said...

setuju ;-)..hari2 adalah ari ibu dan ayah ;-)

Solehah Shamsuddin said...

btl tu, hari2 kita kna syg ayah n ibu kita :)

gadisworld said...

tak perlu tunggu tarikh2 tertentu kan..:)

boni kacak said...

betul tu.. kenapa nak sambut benda yang memang agama kita tak bagi??

Cik Aini said...

betul2..
kita x yah tggu hari ibu nk sambut..sbb setiap hari tu hari ibu..syg mereka setiap hari :)

9n0L4 said...

ni la ramai yg terlepas pandang. kite ni kdg main ikut je.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget