21 June, 2013

Jerebu owh Jerebu

Johor sedang diuji dengan udara yang tidak sihat. Ini disebabkan oleh perlakuan jiran yang sangat tidak berperikemanusiaan. Hanya memikirkan keuntungan sendiri sahaja.

Jadi...saya nak menasihatkan semua penduduk di negeri Johor agar kurangkan aktiviti luar. Sedang saya duduk di pejabat, terfikir pulak nasib anak-anak di sekolah. Iyelah kannnn....kita-kita ni berada dalam pejabat yang berhawa dingin, tapi anak-anak kita yang di sekolah hanya bergantung kepada kipas serta tingkap daun yang sering terbuka. Dah lah cuaca sangat bahang, kipas pun masih tak boleh menangkis cuaca panas. Keadaan tingkap yang sering terbuka memudahkan udara yang tidak sihat masuk ke dalam bilik darjah.

Keadaan di Johor sudah semakin teruk, panas, bahang, berhabuk, berbau, sesak nafas, batuk, selsema, demam, pening kepala...

Kerajaan Malaysia sudah merangka beberapa langkah untuk mengawal keadaan supaya tidak menjadi lebih teruk. Pembenihan awan akan dilakukan dalam masa terdekat.

Perhatian: Bawalah payung atau pocho kemana-mana dlm 2-3 hari ini, just standby.

Msg ni dari seorang kawan untuk dikongsi bersama.

Forwarded -Please bring a huge umbrella out today.. and avoid rain water at all
cost... government is planning to seed the clouds to rain and according to my chemist
friend, the rain water is harmful to human skin. So if u see rain falling.. stay indoor
and don't rain dance around...

-Anna G
Forwarded message

Dear friends, pls take note: my friend shared with me this: her niece's boyfriend who is
doing phd in biochem said that these particulates (in the haze) are too tiny and they
will bypass the hairy and mucous nose to lodge into the lungs. As these particulates
are non-water solvent, they will stay in the lungs, will cause cells to mutate and
potentially cancer cells can develop from there. So do take care and keep your children
and elderly folks indoors. And wear N95 masks even though it's a short walk from
home to car and office.


Gambar ni saya ambil sewaktu dalam perjalanan ke tempat kerja. Waktu lebih kurang pukul 7.30 pagi. Biasanya boleh nampak bangunan apartment tu tersergam indah dengan jelas. Tapi pagi tadi berkabus. Cahaya matahari pagi pun samar-samar jer sebab jerebu tebal sangat.


Ini index meter yang berada di makmal tempat saya bekerja. Tengok tu, lebih 300 adalah pada kadar yang merbahaya. Khabarnya jerebu di sekitar Muar pagi tadi dah mencecah 340psi.

So...dah beberapa hari ni memang kena pakai mask. Dengornye mask kat pharmacy pown dah sold out. Sekeping boleh dijual mencecah harga RM3.00
:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

20 comments:

Chic Na said...

tetiba face mask ni laku kan. nasib baik kat lab banyak mask. hihi..

akak take care. jaga kesihatan ye.. ;)

Tihara said...

take care semua, dengar cerita pelabur malaysia dan singapore pun terlibat dalam kebakaran ladang kat sana..masing2 kena ambil jalan penyelesaian kan

Yana Libra said...

dengar pg td muar dah sampai 700..betul ke? sekarng ni jerebu dah sampai area selangor..sesak..panas semua ada..

Yumida Huda said...

rm3 mahal tuu
hope kesihatan kita semua terjag
esp time jerebu ni

Deqla Manjew said...

alahai.. deqla pun xde mask lagi nih.. kat selayang jerebu pun dah agak terok jugak.. mmg nmpk kabus..skng ni pun rasa x sedap badan jek.. smua ni sbb jerebu ... kena kurangkan aktiviti luar.. tp kalo nk pegi keja kena keluar jugak kan..huhu...

eMMe said...

Salam Kak Nina,

Take care sis!

Riedaffya ibrahim said...

salam cim..lama x singgah sini..hati2 ngan jerebu yer..

Masha Meisters said...

aiyooo....jerebu sudah....huhu
take extra care ye kak CIm...
bukak2 blog je tewus nak kelik2 kat kak CIM...rase geram nak cobit owner dye lepas baca comment tuh! hehe

dah nak rayeeee,nak jumpe! :-P

Cik Gee said...

assalamualaikum kak Nina,

uit mahalnyer topeng muka! kat cni alhamdulillah harganya masih terkawal. tapi tu la, cepat sold out.

alhamdulillah jgk, selepas saja saya dengar di radio yg banyak masjid2 melakukan solat hajat agar hujan turun, pagi esoknyer tu betul2 dah hujan turun.

alhamdulillah.

jg diri baik2 ye kak Nina.

Ema Johari said...

Alhamdulillah..sekrang dah reda

lelamaisara said...

sekarang dah kurang kan kak....:)

boni kacak said...

Alhamdulillah jerebu semakin berkurangan sekarang.. :)

Karukord jagau said...

kompeni aku kasi staff mask mahal woo...RM8.50 satu.....pakai sehari ja...pehtu jerebu habis...ekekeee

Cik Aini said...

Cim..
sihat?lama x jenguk sini.gendu k.Nina :)

selamat mnjalani ibadah puasa kak.mohon ampun mahap ye kalo ada silap dan salah ai dgn akak :)

9n0L4 said...

kat kemaman pun teruk kak aritu. mcm mane la org johor yg lg teruk ye.

nadia farahida said...

lamanyaaaa kak cim tak update bloggg. macam tak percayaaaa jeee ;p

Topik said...

maafkan asal kejadian ini.... semoga semua baik baik saja..

Mrs Velentine said...

salam ramadhan kak CIM...apa kabar kak..sihat??

Mrs Velentine said...

salam ramadhan kak CIM...apa kabar kak..sihat??

Solehah Shamsuddin said...

Salam Ramadhan akak. Mcmne puasa? Masih penuh ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget