21 October, 2013

Hizib Al-Hafiz Dalam Al-Haq

Assalammualaikum....Selamat pagi Isnin yang indah.

Pagi-pagi lagi dah dengar lagu Al -Haq dendangan merdu dari Mawi & Dato AC Mizal. Dengar lagu ni berulang-ulangpun tak bosan, kerana ia mendekatkan diri pada Yang Satu. Al-Haq iaitu Yang Satu, Allah Maha Besar tiada tandingan.

Tercari-cari doa Mawi yang dibacakan dalam lagu tersebut, sangat merdu hingga meremang bulu roma. Akhirnya......pencarian berhasil.

Hizib merupakan kumpulan ayat-ayat Al-Quran , zikir , doa dan selawat yang disusun dengan tidak menggunakan hawa nafsu yang buruk/tidak elok untuk diamalkan dengan membacanya. Hizib al-Hafiz merupakan sebuah doa yang tidak popular, maka itulah sukar untuk dikorek di laman-laman sesawang dan ia jarang diperkatakan apatah lagi diamalkan.

Hizib Al Hafiz adalah satu hizib yang mempunyai khasiat dan faedah agar sentiasa dalam jagaan dan lindungan Allah SWT. Jika kita menjadikan hizib ini sebagai wirid yang berterusan Insya Allah akan sentiasa dalam lindungan dan jagaan Allah SWT dengan sentiasa dikawal oleh para malaikat di mana saja kita berada.

Cara mangamalkannya adalah seperti berikut:
1. Hadiahkan surah Al Fatihah kepada Nabi Muhammad SAW. (1 kali)
2. Hadiahkan surah Al Fatihah kepada seluruh Rasul dan Malaikat Allah (1 kali)
3. Hadiahkan surah Al Fatihah kepada wali-wali Allah, ulama dan seluruh kaum muslimin (1 kali)
4. Membaca selawat ke atas Nabi Muhammad SAW (1 kali atau lebih)
5. Kemudian disambung dengan membaca Hizib Al-Hafiz seperti berikut:




* Lirik lagu Al-Haq

(Dato AC Mizal)
Andainya ku bisa putarkan saat waktu,
Ku perbetulkan segala kesilapan lalu,
Andainya kupernah melukakan hatimu,
Izinkan aku mengubati jiwa ragamu,
Segala-gala suka dan duka,
tak pernah dapat ku lupa,
Daku manusia biasa,
dibawa dosa pahala,
Hidup didunia cuma sementara,
Janganlah leka jangan terpedaya,
Antara kaca dan juga permata.

(Mawi)
Ku bersujud padamu,
berdoa pada yang satu,
Padamu aku mengadu,
Allah yang satu,
Mohon petunjuk darimu,
berderai air mataku,
Ku ingin dekat denganmu.

Ya Allah x2,
ampunilah dosa dosaku yang lalu,
Ya Allah x2,
Maha Pengasih,Penyayang, Maha Mengerti.

(Dato AC Mizal)
Andainya kubisa hidup seribu tahun lama lagi,
Ku kota kata kata yang telah ku janji,
Andainya ditakdirkan esok aku pergi,
Susun sepuluh jari memohon diampuni,
Janganlah bersedih berduka,
Berjumpa disana semula,
Kembali kepada pencipta,
Diruang yang luas terbuka,
Pintu syurga dan neraka,
Bertapa kau bersedih berduka dijiwa gelora didalam dilema
menanggung derita

(Mawi)
Ku bersujud padamu,
berdoa pada yang satu,
Padamu aku mengadu,
Allah yang satu,
Mohon petunjuk darimu,
berderai air mataku,
Ku ingin dekat denganmu.

Ya Allah x2,
ampunilah dosa dosaku yang lalu,
Ya Allah x2,
Maha Pengasih,Penyayang, Maha Mengerti.

(AC Mizal)
Allah akhbar, Allah yang Maha Besar,
Mari memuji memuja,
Maha Kaya Berkuasa,
Ampunilah segala dosaku yang lalu

:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

36 comments:

Mimi Azirah said...

Bagus kan kalo buat lagu ketuhanan mcm nih..

Nurzakiah Hanum said...

selamat pagi

Deqla Manjew said...

mmg best lagu nih.. paling penting lirik yg mendktkan kita kepada Allah.. x mcm byk lagu yg melalaikan tuh! huhu

wantie said...

kalau lagu ketuhanan memang akak suka. sambil mennayi sambil berzikir la katakan.

sebut Ya allah tu pun dah ada pahala. tul tak.

ee... Buku dalam entry akak tu. tajuk Mojarabat ke Majorabat. a.ah.. gitulah bunyinya..

susah nau nak faham sebab guna bahasa melayu lama.Jawinya pun ejaan lama. hahahaha..

hainom OKje said...

Pernah dah dengar nasyid ni rasanya sekali...tapi tak dapat nak recall....

Masha Meisters said...

yup...serius lagu ni memg best sgt!

masha dah buat hizib al-hafiz! tq kak :-)

Solehah Shamsuddin said...

btl tu.solehah pn ske lgu ni sgt2

TiranaAduka said...

salam
Terima kasih sudi kongsikan

memmetlenggeng said...

Perkara yang baik, eloklah diamalkan..

Cik Aini said...

sama lah CIM..
suka dgr lagu ni siap pasang ari2 dgr dlm keta..merdu ja rasa..tenang plak tu :)

Yumida Huda said...

bez lagu ni
lagu baru mawi n ac
ade tengok kat meletop minggu lepas
liriknya juga bermakna

Cik Nur™ said...

Nur suka lagu ni..mmg nak hafal doa tu...

lelamaisara said...

suke dengar lagu ni penuh makna...

m.u.l.a.n said...

suka lagu ni...

Kesuma Angsana said...

tq berkongsi sama yer !

Kakzakie said...

Indah juga liriknya. Kakak belum pernah dengar lagi..

BUNDA a.k.a KN said...

Bunda pun belum pernah dengar lagi..

hazlina azmi said...

terima kasih utk perkongsian yg sgt2 baik..blogwalking..jemput follow blog saya dan bertukar2 link ye..http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Daddy Ziyyad said...

Ohhh..ada lagu baru Mawi & Ac Mizal ke? Saya tak pernah dengar lagi..

» NAJA « said...

perkongsian yang sangat baik
terima kasih

Chic Na said...

tak pernah dengar lagu ni.. and baru tau pasal Hizib Al-Hafiz ni kak.. tq share info.. nak cari gak.. ;)

MH MY said...

Alhamdulillah...akhirnya tahu juga doa apa itu.

Ir. Dr. FATIMAH FAUZI said...

Syukran jazilan.. ^_^

Fairuz Hafeez said...

Tahniah !
Anda telah membri jawapan terhadap apa yang saya cari selama ini berkenaan Hizib al-Hafiz

Anonymous said...

Apa maksud ayat ni ye??Allahu ya hafizu nafsi
Waruhi bismillahi jibril
Fi yamini bismillahi mikail
Fi shamali bismillahi israfil
Fi yamami bismillahi izrail

syed zaki said...

Assalam,
maaf saya nak tanya berkenaan hizb hafiz ni
Siapa yang penyusunnya ya?

sekadar hendak tahu ?

Syahirah Aget said...

sia tumpang share benda baik ni. :)

sAppHire eCLiPsE said...

maksudnyer..... Allahu ya hafizu nafsi wa ruhi
(Ya Allah,peliharalah diriku dan ruhku),
bismillahi Jibril
(Dengan nama Allah,Jibril),
fi yamini
(pada kananku),
bismillahi mikail
(Dengan nama Allah,Mikail),
fi shimali
(pada kiriku),
bismillahi israfil
(Dengan nama Allah,Israfil),
fi amami (pada hadapanku),
bismillahi izrail
(Dengan nama Allah,Izrail)

Ammar Ashbil said...

TERIMA KASIH!

Azrie said...

Mohon halalkan ilmu/copy paste/ambil ilmu download masuk hp share kt wechat/whatsapp noh.

alan rahmat said...

Salam. Maaf ingin menumpang komen saya di sini. kenapa link gambar untuk di klik save tak boleh..? Sharing is caring.. but tak dapat nak ambil sebagai simpanan. apa salahnya kita sesama saudara berkongsi sedikit ilmu yang Allah telah kurniakan buat kita. Terimakasih. :)

Azrie said...

@Alan Rahmat. Nak ambik kena ada teknik. Besar kn gambar, printscreen, paste kt Paint. Sbb tu saya mnta kbenaran kt tuan tanah. harap2 tuan tanah x marah noh..

SabrinaWM said...

Hizib al hafiz ni berdasarkan hadis nabi ke? Sebab kalimah bismillahi jibrail.. seperti bersumpah atau berdoa dgn nama makhluk yg boleh mendatangkan syirik. Lebih baik rujuk kepada pakar Aqidah....

SabrinaWM said...

Hizib al hafiz ni berdasarkan hadis nabi ke? Sebab kalimah bismillahi jibrail.. seperti bersumpah atau berdoa dgn nama makhluk yg boleh mendatangkan syirik. Lebih baik rujuk kepada pakar Aqidah....

Pigeons said...

saya bersetuju dengan SabrinaWM... bahaya amalan yang tidak tahu asal usulnya

Anonymous said...

saya terjumpa ada ustaz mengatakan boleh syirik kerana memanggil nama lain selain Allah.Mmg ada Rasulullah sebut "wahai tuhan jibril"...tapi tak seru malaikat jibril..nak tau lebih lanjut lihat youtube..tulis "ustaz halim hassan wahabi dan tidak qunut subuh"....pada minit ke 40-53...lebih kurang kat minit tu la...lebih baik jika kita nk berdoa,cari dlm kitab hadis2 shahih dan ulama2 muktabar..jgn cari yg tiada sumber..AMAAAATTTT BAHAYAAAAA!!! wallahua'lam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget