17 February, 2013

Majlis Menyambut Menantu Paling Happening Abad Ini



Haaa...betul tak tipu. Memang majlis menyambut menantu kami paling happening dan sempoi tak pernah dibuat orang. Pernah tak u all pergi majlis kenduri kawin ada main games dah macam sukaneka. Tapi, ianya ada di majlis kami. Majlis di rumah kami sangat simple, tak ada sewaan pelamin, tak ada tempahan gubahan meja makan berdamai, tak ada sewa khemah mahal-mahal, hiasan bilik pengantin pun kami buat sendiri. Alhamdulillah, dengan majlis yang sangat budjet cost, kami dapat lakukan dengan sempurna.

Ucapan terima kasih untuk individu-individu yang membantu secara langsung atau secara tidak langsung sudah saya ekspresikan dalam N3 YANG INI. So, sekarang kita layan gambar saja yeaaaa....

Awal pagi, ni dalam pukul 10 kot, masih menghias. 
Sweet lika a candykan hiasan tirai belakang tue....its a wonderful idea from my luvly Sis

Saya dan kakak sedang bertungkus lumus menyiapkan meja makan berdamai. 

Sebelum itu, pada pukul 10.30 pagi kami ada menjemput Kumpulan Dibak (Bacaan Berzanji Arab dengan iringan muzik) dari Kampung Melayu.

Beberapa juadah yang kami sajikan untuk para tetamu yang hadir.


Pose sempoi dari pengantin. Takda malu-malu tunduk-tunduk dah pengantin berdua ni, tak macam kita dulu-dulu. Makan pun nampaknya memang tak tinggalkan baki untuk orang belakang. 
hurmmmmm......

Pulut kuning hasil tangan bonda, dibuat dengan iringan doa agar jodoh kalian berkekalan sehingga akhir hayat.


Kemudian.....balik sahaja rombongan pengantin perempuan yang lainnya....kami pun mulakan party!!!!! Bersukarialah semua yang tinggal dengan beberapa games yang dianjurkan oleh kami sambil dibantu oleh The Best Deejay In Town; En. Rashid




Game yang pertama:
TIUP BELON KANAK-KANAK SIAPA PALING BESAR

Penyertaan memang ramai, tiup belon lah katakan....


Game yang kedua:
BINA PERKATAAN

Game ni kena main dalam keluarga, kami berikan beberapa abjad dalam sekelping kertas dan mereka kena bina perkataan mengikut kamus dewan. Haaaa...bukan sikit tau, 40 perkataan tapi semua dapat lakukannya dengan cemerlang. Pemenang untuk game ni adalah keluarga besar atok saya. berbaloilah mereka menang sebab otak-otak mereka semua bergeliga. 


Game yang ketiga:
SIFIR TUJUH

Siapa yang tak hafal sifir 7 mesti terkandas awal....AuuuuwwwWWWW!!!! Game ni mudah saja, bermula dengan angka 1 hingga 6, bila sampai angka 7 dan gandaannya kena sebut AuuuuwwwWWWW!!!! Berikutnya 8 hingga 13, yang kena sebut 14 kena tukarkan dengan bunyi AuuuuwwwWWWW!!!! dan seterusnya AuuuuwwwWWWW!!!! untuk 21, 28, 32 dan seterusnya. Kalau siapa tersilap kenalah keluar baris. Akhirnya yang menjadi juara Siti Sifir 7 ialah kekanda saya....


Game yang keempat:
MENYONDONGKAN TIN MINUMAN

Game ni ditiru dari siri 60 saat. tapi kebanyakkan yang joint game ni tergamam sebab tak percaya mereka boleh condongkan tin minuman tersebut. tak pernah tengok 60 saat tu kotttt..... Game ni pengantin perempuan pun ikut serta okeyyyyy....!


Game yang kelima:
REBEN-REBEN CINTA

Game ni paling happening. Saya telah mengikat berpuluh reben bewarna biru di setiap pelusuk rumah agam kami sehari sebelum majlis. Setiap peserta perlu bergerak dalam sebuah keluarga, mengumpulkan sebanyak mana reben yang mereka temui. Kumpulan yang paling banyak mengumpulkan reben akan dikira menang. Dalam keadaan hujan dan licin, dengan kasut tinggi masing-masing, berkejaran kesana kemari, riuh rendah jadinya. Tengok tue, keluarga pengantin dapat nombor 2. Yeahhhh!!!


Game keenam:
TIUP BELON DEWASA, TIUP SAMPAI PECAH


Hahahaha...yang dah bangka-bangka pown nak tiup belon jugak... Haaa, tiup sampai pecah. Siapa dapat pecahkan belon paling awal dikira menang. Tengok...pengantin menang tempat pertama, belon dia pecah dulu, sebab.......DIA MAIN TIPU......hahahaha....kantoi!


Nasiblahhh hari dah makin petang, hujan pun tak berhenti turun, semua dah basah kuyup, walaupun....dalam gambar tak nampak hujan. Tapi memang waktu tu hujan. Kalau tak mesti lagi banyak game kami nak buat sebab hadiah masih ada lagi.

Hurmmm, tengoklah kakak-kakak pengantin dah terbongkang kepenatan, dengan tak tidor sejak semalam, belum jamah nasi lagi, kena dengki dengan adik-adik.Sama naik dengan adik baru si Nina tue yeppp...

Inilah door gift untuk para tetamu yang hadir. Simple saja, paper bag tu saya buat sendiri dari beg bungkus pisang goreng. Isinya adalah surah Al-Mathsurat dan telur pindang. Harap diterima dengan senang hati.....



Okey peace dari saya......

p/s: jangan lupa tengok N3 sebelum ni,
MAJLIS PERSANDINGAN DIRUMAH PENGANTIN PEREMPUAN





:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

22 comments:

Elya Roza said...

serba biru semuanyaaa..mcm tema masa elya kawen dlu:)

Selipar Putih said...

tu dia...simple gile tpi debomm la

Cik Aini said...

wahhh bestnya nampak sis..
eh masa game di jalankan mmg org tgh ramai atau game ni hanya tuk fmly je..cnfuse jap..
apapun mmg nmpk meriah..pandai sis n fmly deko..nmpk cantik ! nmpk suma biru :)

SURINAH ABD SAMAD said...

Meriah sempoi terbaikk!!

Liza Ismail said...

Credit to all my beloved family body,, especially Mak dan Ayah yg menjadi master mind dlm segala persiapan.. I LOVE U MUCH.....

Chic Na said...

memang havoc ni siap game bagai. first time jumpa kenduri macam ni. huhu.. tapi best lah dpt main2. :)

Cik Nur said...

wahhh..seronoknya nur baca..!
mmg hapeninglah kenduri sambut menantu ni...!

yg cari reben tu, mesti diorg bkejar2kan nak dapatkan rebenkan.. :)

cayalah..!

Mrs Velentine said...

meriahnya...hehehe,,,banyak permainan g menarik..game 60 saat sya pernh tengok...kakyg gambar tidur tue beul2 aau sekadar lakonan

Cinta Misteri said...

MV, gambar tidur tu mmg betul. Dah lepak sgt, rasanya dah nak maghrib, terlena kejap. Masa godeh2 camera nampak gambar tue, tapi macam comel lah...hehehe

Deqla manjew said...

pergghhh.. byknye gmbr.. meriah!

QasehnyaRania said...

sama la tma rumah sepupu saya.pon biru jugak.meriah ni..suka susunan meja makan berdamai tu :D

pon ada telur pindang juga ;D

BlueiceButterfly said...

wah meriahnya..memang tak pernah jumpa kat tempat lain..tema biru lak memang cantik :)

9n0L4 said...

sejak apek kawen ni, ramai pulak yg buat tema biru ehhh. hehe.

izan mama mia said...

wah meriahnya sampai kakak pengantin terbongkakng sebegitu rupa kepenatan...huhuhu

N.Aima K said...

kah3x..lucu sangat tengok gambar2 kawin ni...

alahai patutlah x tempah kat orang lain..sebab family niena buat pun dah cantik macam tempah kat profesional jugak!!

dya bunga said...

mmg terbaik lah.. happening gle..nnti dya nk kawen nk buat cm nie lah..smpai ble2 akan ingt..sbb mjlis lain dri yg lain..

Nastyna said...

meriahnya... first time saya tengok kenduri kahwin ada game. must be fun, untuk pengatin and yg hadir.. Congrats to pengantin baru.

TiranaAduka said...

peace to cm.hehehe.

TiranaAduka said...

nice gambar2 cm

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wow awak nampak biru la hehe..nampak sungguh happening

intanfirdaus247 said...

part gamba last tu paling best.Peace! heheh.//comel..hehehe...:) wah meriahnya.....:) cantik2 dan happy tgk wedding n

Yana Libra said...

wah..meriahnya...lain dr yg lain..cantiklah walaupun semuanya buat sendiri~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget