21 May, 2013

Masjid Abu Bakar

Masih seperti dahulu, putih, bersih, indah, suci, murni, sejuk mata memandang. Masjid Abu Bakar yang terlatak berhadapan dengan Selat Tebrau. Tersergam megah menjadi kemegahan warga Johor Darul Tazim.

Minggu lalu saya bersolat lagi di Masjid ini, membawa ayahnda dan bonda serta 2 putera. Singgah sebentar sahaja untuk Zohor sebelum bersiar-siar lagi selepas itu. Sebenarnya kami hanya jalan-jalan tanpa arah tuju kerana membawa ayahnda saya yang sedang dalam kebosanan semenjak terlantar sakit di rumah. Dengan keadaan kakinya yang bengkak, tangannya yang patah belum pulih sepenuhnya dan perutnya yang baru sahaja 2 minggu menjalani pembedahan hernier repair  memendekkan langkahnya kerana masih belum boleh memandu kereta sendiri. Nampaklah senyum segar diwajah ayah bila saya memperlawanya bersolat Zohor di Masjid Abu Bakar. Sementara menunggu saya dan bonda siap bersolat (almaklumlah, wanita memang lama bila di masjid), ayahnda sempat bertinggung di beranda masjid mengambil angin. Walaupun cuaca sangat panas pada hari tersebut, tapi kehadiran angin sepoi-sepoi bahasa membuatkan kami teringin sahaja duduk lama di beranda masjid itu.

Bila saya postkan gambar-gambar masjid indah ini di laman-laman sosial saya, ramai yang komen antaranya;
  1. Ada yang mengimbau kembali saat mereka diijabkabulka
  2. Ada yang tiba-tiba nak bersembahyang Jumaat di situ pada Jumaat yang akan datang
  3. Ada yang teringat zaman kecil bila berkhatam Quran di masjid ini
  4. Ada yang teringatkan majlis Maulidulrasul dan nasi beriyani dalam dulang
  5. Ada juga yang teringat ice cream percuma sewaktu majlis Maulidulrasul di situ
  6. Ada yang terasa-rasa kedinginan air kolah masjid ini yang sejuk sekali. Tapi rasanya dah tak ada kolah dah
 Hurmmm...apa kenangan anda di Masjid Abu Bakar ini?

Apa kata Chic Na, Mama Arina, Daddy Ziyad, Kak Zakie, Nea Lopah, A'ien, Lelamaisara, Masya atau saja rakan-rakan blogger yang lain yang luar dari Johor Darul Tazim.


:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

15 comments:

jeBateja said...

Kenangan kawe di Masjid....jadi tempat lepak......

aReLaN said...

sepanjang dok johor dulu pon tak merasa gi masjid ni. wuuuuu

kasihredha said...

Cantik

QasehnyaRania said...

cantik..massa dok jb dulu selalu tengok je

Deqla Manjew said...

x penah sampai ke johor lagi kak.. huhu.. dah tentu la x penah tgk lg masjid ni...

nuyui a.k.a miss YUI said...

sgt cntik..

eMMe said...

Salam Kak Nina, serius! tak penah sampai kat sini... malumlah bukan org Johor.. tapi hope one day dpt jumpe kak Nina, kalo da peluang ke Johor.... InshaAllah...

Nisah Idham said...

tak tau masjid ni kat mana.. err tak pernah dengar, tapi pics kat atas ni buat nisah terasa teruja nak kesana :)

Nafira usof said...

indah~ sejuk mata memandang~

Daddy Ziyyad said...

Ohhhh..Masjid Sultan Abu Bakar....mmg tempat kenangan saya....hihihih...Sebab dulu saya bekerja di HSA JB...so sepelaung aja masjid ni dari hospital tu...selalu solat di sini, especially solat Jumaat. Dulu suka juga lepak dgn ayah di sini ( ayah saya kerja di Telekom JB), lepas solat, makan roti ice cream yg ada dijual disitu...:)

Saya ada ambil gambar masjid ni, dalam fotoblog saya ni ( yg dah berabuk tak update...hahaha):

http://faizfiza7882.wordpress.com/2011/07/05/masjid-sultan-abu-bakar/

http://faizfiza7882.wordpress.com/2011/07/05/masjid-sultan-abu-bakar-ver2-0/

Chic Na said...

kak.. rindunya. cikna banyak kenangan kat masjid ni. boleh kata dulu abah ngan mama kerap singgah solat kat masjid ni bila keluar jalan2. cikna masa tu kecik2 lagi so just ada kenangan main kejar2 kat area masjid ni. and banyak pict kami kat masjid ni. bila tengok balik gambar rasa cam nak balik ke johor. :)

N.Aima K said...

nxt time saya g jb bawa jln2 kat badnar pula lah :)

Cik Nur™ said...

Nanti Nur ke JB..akak bawa ke masjid ni boleh...

are_lin@yu said...

masjid di jadikan saksi pnyatuan 2 hati..inshaallah doakan masa ayu jgk nti ya cim..hehe

9n0L4 said...

rsnye jaa belum sampai ke masjid ni kot. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget