04 June, 2012

Bikin Passport Berkelompok

Hahaha...lawak giler tajuk N3 bila berdialog Singaporian. Bagi sesiapa yang tak tahu tue, perkataan 'BIKIN' adalah bermaksud buat. Orang Singapore mengungkapkan buat sebagai 'bikin'. Contoh macam Indonesia sebut 'KAPAN' tu adalah bila, tapi Malaysian maksudkan kapan tu sebagai kafan atau bungkus mayat. Tapi kita di Malaysia takdapun guna ungkapan bikin tue. Ohoiiii!!!

Kenapa nak bikin passport? Kenapa nak berkelompok pulak? Haaaaa....guess what?

We are going to Singapore next month!!!!!

Actually I & en.hubby dah ada passport sendiri pown, tapi disebabkan nak kurangkan bayaran wang proses sebanyak RM200 bagi satu borang, maka kami berdua participant ajerlah dalam group ni. Lagi pula sayalah orang yang menguruskan permohonan nie, tak salah pown kalau nak joint Passport Berkelompok kalau kita dah ada buku merah.

Bagi sesiapa yang nak keluar negara, tapi taknak buat passport peribadi, mungkin disebabkan rugi kerana pergi sekali saja, meh saya tutorial sikit bagaimana nak buat passport berkelompok ni.

Fisrtly;
- Baca syarat-syarat dengan teliti
- Inidividu dibawah umur 18 tahun, diklasifikasikan sebagai kanak-kanak okeyyy! Then kena dapatkan Borang  A1/B1 dan fillup. Saksi tue nanti pegawai imigresyen akan sign, jangan risau.

Before that;
U all kenalah check yang u all ni selamat ker nak keluar negara. Manalah tahu ada hutang PTPTN ker, diisytiharkan bankrupt ker, apa ker... Yang ni boleh check dekat sini Semakan Status Perjalanan, Black List SSPI.

Then;
Kumpul duit, 1 borang RM200. Tak kesahlah cuma ada 5 orang ajer ke, 15 orang ajer ke, atau dapat kumpul full 20 orang termasuk leader. Wang proses RM200 kena bayar masa permohonan yeaaaa....

After that;
Kumpulkan semua ahli yang nak pergi melancong tue, bawakkkkkkkkk semua jangan ada yang tertinggal ke pejabat Imigresyen. Seelok-eloknya buat appointment dulu so nanti pegawai kat pejabat yang berdekatan anda taklah terkejut sangat bila rombongan Cik Kiah serang pejabat diorang.
- Bawa semua dokumen asal yang sah untuk dikenalpasti. IC dan surat beranak. Bagi pemegang IC sementara tak ada masalah. Jangan lupa bawa surat IC sementara dan laporan polis tue yeaaa...

Hahaha.....proses seminggu yeaa. Nanti Ketua kempulan akan diberitahu untuk ambil buku pas perjalanan. Owhh ya lupa nak cakap, pas perjalanan kumpulan mestilah dibuat selewat-lewatnya seminngu sebelum tarikh perjalanan.

REMINDER!!!
Kalau leader tak dapat pergi masa tarikh berangkat, maka seluruh ahli kumpulan tak boleh keluar negara. Tapi, sekiranya salah satu ahli atau semua ahli selain leader tak dapat pergi, maka leader masih boleh pergi membawa ahli lain yang nak pergi atau leader pergi jer sorang. Hahahahaha....
Maka disini, leader kena menjaga diri hiasi peribadi jangan sampai sakit atau hilang di colek atau apa-apa sahaja yang menyebabkan leader tak boleh mengetuai rombongan.

Jom tengok aksi2 kami siang tadi.....

Ni I sedang tunggu Pegawai masuk untuk buat pemprosesan. Yang gambo depan tue I lah...

 
Muka sumer apening giler, sedang tunggu untuk di interview. Soalannya apa ketinggian saja, tapi spekulasi soalan haaaa hamek kau, disebabkan nak keluar negara diorang buat propaganda lah pegwai tu nak tanya berapa rukun negara, sebutkan satu persatu, nyanyi lagu Negaraku, berapa rukun nikah... ehhhh ada ker :(

Ihikksss...ni si kenit Aqil nak mengecap jari.

Ni time abang Danish pulak cap jari.

 Hehehehe...ingatkan Shifa si kenit comel yang tocang reben pink tue kena cap jari, tapiii owhhh tidak, si kecik Shifa tak payah cap jari. Hehehehe....


:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

14 comments:

Arina Shamsul said...

tips yang baik dear :)

Wanieys said...

wah best nk g singapore...hihihi...

@ deqla manjew said...

amboi syoknye wat paspot ramai2..hihihi

Ayuni said...

pernah dgr jugak psl nie....

LYAfrina said...

wah..seronoknyer..nk g obersea eyhh./ lya x pnh ada pon pasport... ntah bila baru ada..

Chic Na said...

seronoknya nak g holiday. selalu time company trip la bikin passport ramai2 ni. huhu.. :)

okay waiting. cik na tgk gak td tp xclear sgt coz awan tebal sgt kat sini. more info refer sini dear, http://www.angkasa.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=733&Itemid=9

dyabunga said...

seronoknya g holiday.. dya nya pasport dh mati dh..haha..

Yumida said...

laaa..sronoknye...sy x pnh lg jejak kaki selain dlm malaysia..hehe..nanti kongsikn kegembiraan ngn kte org k

~Sweet Honesty~ said...

bagus juga ada maklumat tambahan mcm ne..

N.Aima K said...

ada..kat malaysia pun ada sebut "bikin"..kat tempat saya kota kinabalu..hi hi hi..

wah nnt updated tau psl trip ni..sebab saya x pernah g singapore thn dpn baru nak pegi nervous jg ni..perlukan bnyk tips..

apapun tq for the info

ps.sorry pjg komen saya mcm boleh buat entry sudah hu hu

are_lin@yu said...

beznya nak gi singapore ayu xpnh prgi lg..huhu

9n0L4 said...

kite takde passport pun. huhu.

Anonymous said...

bet on seeing the dealer cards. As seems obvious, beginners might [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant boots[/url] Face cards are valued as ten (King, Queen, Jack) and the cards [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Shoes[/url] buying chips is simple. The dealer is not allowed to take anything [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Sneakers[/url] Jacks Boutique offers their clients truly bespoke tailoring
own children because of that investment made years ago by [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm[/url] generator electricity, maybe a Breville juicer, implies that it [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]Nike NFL Jerseys[/url] Jacks Boutique offers their clients truly bespoke tailoring [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]MBT shoes sale[/url] would not elude Black Jack. Although Jack coffers were full, he
families came to America and discovered the gigantic pumpkin, [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys outlet[/url] seem almost unattainable or ard to get? Because of this, He is [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Sneakers[/url] judges are not anti-homeschooling; theyre just trying to do what [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Shoes[/url] will end up losing everything you go in with. And this time it

Azizah Yusop said...

salam
tumpang tanye kalau kita ke singapura mmg wajib ade tour guide di sana ke...
terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget