14 June, 2012

Tak Cukup Tidur?

Lately saya memang tak cukup tidur. Berjaga sepanjang malam sampai.... nak kata mengantuk, memang yea tapi tahankan lagi mata..... so berjaga malam sampai.... nak kata penat letih layu, sudah tentu tapi tetap tak tido-tido......... so berjaga malam sampai...... sampai..... entah lah yea. Sampai semua kerja saya siap.... hurmmm memang taklah. Kerja tak pernah siap, tak pernah habis. So, bila rasa dah kena tidur tue, tidur jer.

Ini gambo curik!!! Maaf, tolong jgn saman saya

Pernah ada seorang rakan berkata;
"Saya jarang dapat tidur dengan rasa hendak pergi tidur, kerana saya selalu saja tertidur"

Apa kata saya sharekan cara tidur yang betul yang diamalkan Rasul kesayangan kita Muhammad s.a.w. Inipun saya jumpa kat CMM. Apasalahnya memanjangkan ilmu...

Tidur mengikut sunnah Rasulullah adalah ibadah, insyaAllah akan mendapat ganjaran 100 pahala mati syahid.

Antara Sunnah-sunnah Rasulullah s.a.w. sebelum tidur, ketika tidur dan selepas tidur adalah;
  • Membaca doa sebelum dan selepas tidur. Ramai orang memperlekehkan doa Masnun (doa harian) tapi hakikatnya, harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.
  • Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.
  • Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu, dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 X, Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 34 X.
  • Baca 4 Qul tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.
  • Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.
  • Ambil wudhu sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.
  • Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur. Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.
  • Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi. 


Banyak lagi Sunnah Rasulullah s.a.w. yang boleh diamal, semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night cream sebelum tidur. Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur....

Sekarang saya nak tidur dengan rasa nak pergi tidur dan tak mahu tertidur macam meow tue kat depan lappy saya ini. Esok bangun sure sakit belakang. Tapi....sebelum tido nak pi check bujang 2 orang & check semua kelengkapan sekolah mereka.

:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

24 comments:

Telor Power said...

tidur itu mati sementara...

jadi jgn abaikan doa tidur. kita mana tahu bila ajal kita tiba


nice info sis

ainnoraini said...

Terima kasih...
Kadang2, tu terfikir jugak..esoknya masih bernafas lagi ke bila bangun dari tidur tuu...

kakcik said...

Terima kasih untuk perkongsian yang baik ini. :)

Yumida said...

thanks..amat bermakna perkongsian ini

Deqla manjew said...

info yg sgt2 bgs utk dikongsi..thanks dear.. :)

Asmara said...

Good sharing! InsyaAllah mari kita amalkan.

Chic Na said...

sy selalu xcukup tidur. skrg ni dh jd bad habit tido lambat. susah nak kikis. tq share info sis. ;)

Yana Libra said...

nice sharing kak~ :)

pernah terbaca gak dulu, tp dah lama~~

Acik Erna said...

Assalam CM..acik biasa jugak tertidur sekejap..bila terjaga..baca juga apa yang selalu dibaca sebelum tidur..insyaallah.

Wanieys said...

perkongsian yg sgt baik kak..thanx sharing :))

Kesuma Angsana said...

tq... share info ni sgt2 bagus

Nurul Husna Mohd Hassan said...

nice sharing. mekasih :)

lelamaisara said...

saya selalu tertidur mase teman alesya tgok tb...padahal tak mau tido ag...heee

tq perkogsian ni...ingatan buat saye...

m.u.l.a.n said...

tqs for sharing.. ada hari tertidor sambil tengok tv.. aiissh... tak sempat nak doa..

Cik Nur said...

perkongsian yang amat baik. ada sesetengah yang saya memang amalkan, dan yang lain tu, bolehlah amalkan bila dah tahu... :)

Miss BaNu said...

info yg best dan berguna untuk dibaca...thanks sbb share yer..

MamaEma said...

selalu juga minta si kakak baca doa ni...

Si Matatajam said...

Nice sharing Sis... Alhamdulillah M mmg amalkan.. Tapi M baca 3 Qul bkn 4. Lps ni nak kn bc 4 Qul la ye..

LYAfrina said...

wah..bagus diamalkan doa tu

izan mama mia said...

nice..

N.Aima K said...

thnk u for the info dear ;)

Masha Meisters said...

sanagat berfaedah sis...

tengs sis...^_^

9n0L4 said...

nice. very nice sharing. takde yg terbaik dr sunnah. ;)

wan nurul hezrina said...

semua sunnah ada khasiatnya.tq sharing...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget