05 June, 2012

Gerhana Bulan

Malam tadi, 14 Rejab 1433 bersamaan 4 Jun 2012, saya diberi peluang oleh Allah s.w.t. melihat gerhana bulan yang dikenali sebagai Pencerapan Gerhana Bulan Separa. Fenomena Umbra Penumbra ni boleh anda baca dengan lebih lanjut di portal National Space Agency (sila klik). Thanks to Chic Na coz bagi link ini.

Saya & en.hubby sempatlah juga menembak a.k.a shot beberapa photo kejadian alam ini. Tapi tak pastilah ianya bersamaan ke tidak dengan pemandangan yang sebenar yang boleh dilihat di Planeterium Negara melalui telescopes canggih mereka. Kami guna DSLR saja & pancaindera kurniaan Allah s.w.t.




Baru sekejap tadi keluar, tengok bulan dah mengambang dan membentuk lingkungan gelang besar mengeliligi pancaran bulan malam ini. Sungguh indah ciptaan Alla s.w.t.

Ni photo yang baru saya ambil, sorry kalau quality tak berapa bagus. En.hubby dah belayar, tak sampai hati nak ganggu dia, so saya snap sendiri :)



Masa ni bulan dah bergalih betul-betul di bahagian atas rumah kami. So, payah juga nak ambil, siap kena baring kat porch lagi...hehehehehe.....

Subhanallah....

:) singah sini lagi ya.jangan lupa komen tau (:

27 comments:

Chic Na said...

welcome dear. cik na pun nampak mcm ni gak td tp kabur aje sbb awan mmg tebal.

bestnya kalau la dpt tgk ngn teleskop confirm dpt tgk gerhana bulan yg cun mcm dlm pict ni. :) https://ibadurrahman99.files.wordpress.com/2012/04/moon-eclipse2.jpg

apink said...

nice artikel,..... thanks for sharing..

Yumida said...

aah..sm..cantik je kan..sy x snap gamba..takut kena serang nyamuk..hehe

Telor Power said...

alhumdulillah berkesempatan juga sya melihatnya.

jgn lupa 6 june ni...

tak dapat amik gambar kerana camera sdg cas


*terima kasih dtg jengah ke blog tak seberapa tu. salam kenal ye

9n0L4 said...

cantikkkkkkkkkk. sgt ohsem. ;)

@ deqla manjew said...

subhanallah! tak terkata indahnya...

Masz Sidek said...

Ada tengok mlm semalam...
subhanallah memang cantik... :)

Dieyna said...

Petang semalam hujan kat sini.. duk dalam rumah je.. tak teringat pulak pasal gerhana ni.. Subhanallah

Wanieys said...

subhanallah..memang cantik

Farah Shamsudin said...

subhanallah.. sangat cantik.

Kesuma Angsana said...

wa.. best n cantik ler

are_lin@yu said...

subhanaAllah sangat cantik dear...

~Sweet Honesty~ said...

tengok kt sini pun ibarat dapt tgk yg real..thanks CIM yea..

Miss BaNu said...

cantik sgt..untungnya

LydSunshine said...

Bertuahnya... Tapi awan tutup bulan tu. Tak nampak penuh kan?

m.u.l.a.n said...

malam tadi hujan selebatnya...

9n0L4 said...

ehhhh syaaban? bukan ke rejab eh sekarang. :)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

Subhanallah. Allah Maha Pencipta.

Cinta Misteri said...

Ha'ahh ler cikgu. Typo error, almaklumlah n3 dpagi buta, matapun dh layu. Mlm nnti CiM btulkn...

Tq, pengomen ke-17 yg brjaya mendetect kesalahan, confirm cikgu..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kuasa Allah siapa yang boleh menidakkannya.. sungguh istimewa setiap kejadian

Chic Na said...

sis, esok jgn lupa tau. hope dpt tgk dgn jelas. ;)

Yana Libra said...

subhanallah..cantik..tp saya awal2 dah belayar ke alam mimpi..hehe~ :P

Si Matatajam said...

Skang bln Rejab... Indahnya ciptaan yg Maha Kuasa... Welcome to GSF...

Cik Yatt said...

lawa sangat...!

Mr. Jagung said...

wawh..cantek nya..saya tak snap pon la..xpe2..dtg tgok kat cni jela..hehe

MamaEma said...

ruginya..terlepas peluang..

Nur-nba said...

Cantik.. terlepas peluang melihatnya. Tq for sharing.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom kongsikan